De Fairtrade week komt er weer aan

Binnen onze gemeente is er veel te doen tijdens deze Fairtrade week. Op 6 mei opent de WereldWinkel in Reeuwijk haar deuren met een nieuw uiterlijk en nieuwe uitstraling die geënt zijn op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Wethouder Jan Leendert van de Heuvel verricht de (her)opening handeling. Ook zal hij, als Fairtrade wethouder, de bedrijven Kjoew en Kaars bezoeken en een Fairtrade deelname sticker overhandigen.

Fairtrade fietstocht

Daarnaast is er een primeur: een fietstocht door het Groene Hart onder de naam Fairtrade Groene Hartstocht. Die wordt georganiseerd door vier Fairtrade-gemeenten in de regio: Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas (dat op 6 mei officieel de Fairtradetitel ontvangt !) en Gouda. Er zijn 3 korte fietsroutes van 25 km, maar ook langere tot maximaal 75 km. Bovendien is er een wandeling door Gouda samengesteld. Onderweg bezoeken de fietsers en wandelaars Fairtrade-deelnemers in de verschillende gemeentes, zoals winkels, horeca en wereldwinkels. Er zitten puzzel-elementen in de tocht, waarmee prijsjes zijn te verdienen, met als hoofdprijs een lunch voor twee personen bij een van de Fairtrade horecadeelnemers. De tocht kan gedurende de hele Fairtrade Week (6-13 mei) worden gefietst (en gelopen), maar natuurlijk ook op andere momenten. Voor verdere inlichten en aanmeldingen zie: www.fairtradewaddinxveen.nl of bel 06 20359038. De QR code op de poster leidt u daar direct heen.

Er is een speciale kaart met routebeschrijving gemaakt. Onze deel-route loopt door Bodegraven, Nieuwerbrug, Waarder, Driebruggen en Reeuwijk. Iedere deelnemer kan z’n eigen startpunt en starttijd kiezen. Deelname is gratis.

Leefbaar loon en leefbaar inkomen

De Fairtrade Week heeft landelijk het thema gekregen: Leefbaar loon en leefbaar inkomen. Een belangrijk punt van aandacht wanneer ‘we’ iets kopen. Bij een leefbaar loon gaat het om mensen die in loondienst zijn. Met dat loon moeten zij kunnen voorzien in de eigen basisbehoeften en die van het gezin. Bij een leefbaar inkomen gaat het om zelfstandigen, zoals koffie- of cacaoboeren. Een leefbaar inkomen moet genoeg zijn om eten en kleding te kopen, kinderen naar school te laten gaan, om medische zorg te krijgen en om een dak boven je hoofd te hebben. Plus een beetje extra om noodsituaties aan te kunnen en om te sparen.

Een leefbaar loon en leefbaar inkomen zijn belangrijk bij het bestrijden van armoede, ongelijkheid, kinderarbeid, milieuschade, uitbuiting en dwangarbeid in de gehele keten tussen productie en verkoop.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp