Unieke vondsten rond Romeinse Limesweg

Twee unieke Limes topvondsten in de gemeente Alphen aan den Rijn! Op 18 april nam gedeputeerde Willy de Zoete, samen met wethouder Anouk Noordermeer, een kijkje bij de opgravingslocatie in Hazerswoude-Rijndijk. Hier is opnieuw bewijs gevonden van de Romeinse aanwezigheid in de eerste eeuwen van onze jaartelling: een stuk van de Romeinse Limesweg, een mijlpaal, veel munten en andere aanverwante vondsten. Als klap op de vuurpijl werd ook een houten Tabula Ansata, een Romeins schrijfplankje, gevonden. Stuk voor stuk prachtige aanvullingen op Neder-Germaanse Limes in Zuid-Holland, die UNESCO tot werelderfgoed heeft uitgeroepen.

De aanhouder wint

Al in 2021 werden op deze woningbouwlocatie bij archeologisch vooronderzoek Romeinse resten aangetroffen. Het betrof onder meer fragmenten van een unieke houten brugconstructie van de Limesweg (nog niet eerder zo aangetroffen in Zuid-Holland) en een kleine wachtpost. Nadat het onderzoek was afgerond bleef bij het college van de gemeente Alphen het gevoel bestaan dan er op deze locatie wel eens veel meer in de bodem verborgen zou kunnen zitten. Met wat financiële ondersteuning van de provincie en mede op advies van het Rijksmuseum van Oudheden werd in Alphen de zoektocht voorgezet. En dat is nu beloond met een unieke vondst.

Eerste mijlpaal

Afgelopen vrijdag 14 april 2023 visten jongeren die mee mochten kijken met de opgraving, het eerste fragment van een in stukken gebroken Romeinse mijlpaal uit de grond. Dit is de eerste mijlpaal die in Nederland langs de Limesweg gevonden is. Ook werd een groot stuk van de houten constructie van de Romeinse Limesweg zelf aangetroffen. Delen van deze weg zijn onder keizer Hadrianus (omstreeks 125 na Chr.) opnieuw aangelegd, omdat de oude Limesweg hier en daar in slechte staat bleek. Dat het onderzoek ook nog eens werd beloond met de vondst van het houten schrijfbord, een Tabula Ansata, maakte de hooggespannen verwachtingen helemaal waar.

Willy de Zoete, gedeputeerde voor Zuid-Holland: “De provincie is heel blij dat de gemeente Alphen aan den Rijn onverminderd is doorgegaan met het archeologisch onderzoek in dit gebied. Het levert weer een prachtig stukje bewijs op van de Romeinse beschaving in Zuid-Holland. Het Limes werelderfgoed loopt als een historische rode draad door het noorden van onze provincie en dit stukje mogen we daar nu toch mooi aan toevoegen. Met de felicitaties en dank aan de gemeente Alphen.”

Limes werelderfgoed

Zuid-Holland koestert haar Limes erfgoed. De afgelopen decennia zijn er prachtige grote en kleine vondsten gedaan uit de Romeinse periode. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze Limes partners. Onlangs is besloten om rond het in oktober 2020 ontdekte Castellum bij Valkenburg (gemeente Katwijk) nader onderzoek te laten uitvoeren naar de noordelijke toegangspoort. Dit onderzoek kan ons wellicht nog meer vertellen over de volledige afmetingen van dit voormalige Romeinse legerkamp (castrum).

Op 9 maart 2023 hebben we samen met de gemeente Katwijk en het hoogheemraadschap van Rijnland een intentieverklaring ondertekend om samen te onderzoeken hoe we ons nieuwe archeologisch depot voor bodemvondsten in Katwijk kunnen huisvesten. De nieuwe locatie zal ook voorzien in een Limes bezoekerscentrum, dat de gemeente Katwijk zal oprichten. Vermoedelijk bevindt deze nieuwe depotlocatie zich op de resten van een Vicus, een Romeinse burgergemeenschap, die bij de aanleg dan wellicht zichtbaar wordt. Zo kunnen we ons Romeinse erfgoed nog beter laten zien aan een groot publiek.

Vind hier meer over de opgravingen in Hazerswoude-Rijndijk (gemeente Alphen aan den Rijn).

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter