Gouden tip van mijn vader: 2 bankrekeningen

Dé gouden tip kreeg ik van mijn vader toen ik op mijn 18e op kamers ging wonen: neem twee bankrekeningen. Een ‘leuke’ rekening en een ‘saaie’ rekening voor huur, boodschappen, sport, kleding. Die saaie rekening was dus voor alles wat ik sowieso moest betalen. Ik verdiende vanaf mijn 16e geld bij Albert Heijn, in een verpleeghuis en met een krantenwijk. Samen hebben we een lijstje gemaakt van wat ik verdiende en wat ik uit moest geven. Zo had ik overzicht.

Van jongeren krijgen we bij VOTA vaak de vraag: ‘Hoe krijg ik overzicht?’ Speciaal daarvoor hebben we een budgetoverzicht in excel gemaakt dat je op onze website votad.nl kunt downloaden. Dat is een goed begin voor overzicht. VOTA weet maar al te goed dat niet iedere jongere kennis over geld meekrijgt. En we snappen ook dat je het liever zelf wilt uitknobbelen dan om hulp te vragen. Maar omgaan met geld is soms ingewikkeld en wij helpen je graag. Het geeft rust om te weten of er geld is om de huur en andere kosten te betalen. Maar ook als het niet genoeg is, geeft het je inzicht waar je nog op kunt bezuinigen. Je kunt altijd terecht in de Papierwinkel in Bodegraven, Reeuwijk en Waarder of je belt ons even. Ook dan is het handig om alvast je budgetoverzicht te hebben.

Die ‘saaie’ rekening gebruik ik na veertig jaar nog steeds, nu mijn ‘huisrekening’. Ieder jaar maak ik een overzicht van wat ik door het jaar heen moet betalen. Het totale bedrag deel ik door 12, dan weet ik wat ik iedere maand op de huisrekening moet zetten. Zo heb ik nog altijd overzicht en van de andere rekening mag ik nog steeds leuke dingen doen. Bedankt Pa!

Renée Aben is coördinator bij VOTA, de vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bodegraven-Reeuwijk helpt met geldzaken.
www.votad.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter