Aanbod aan alle scholen om moestuin te beginnen

Er is een initiatiefgroep gevormd die aan alle scholen in Bodegraven-Reeuwijk gaat aanmoedigen om een schoolmoestuin te beginnen. In de week van 22 mei – de week van de schooltuinen – ontvangen alle scholen een flyer met uitleg hoe dit te doen. Dit is het resultaat van de meet-up van mijnklimaatpartij over dit onderwerp. Enkele scholen hebben deze stap al gezet, soms met eigen moestuin bakken, soms met de Hortus Populus samen.

Mede initiatiefnemer is Sandy Zwaan van Missie Moestuin. Zij heeft al ervaring met het ondersteunen van scholen, met praktische ondersteuning maar ook met lespakketten. “Alles wat je als kind leert, voelt, proeft en beleeft blijft een herinnering voor altijd! Ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Het is heel makkelijk om het zo tot een fijne ervaring te maken, waar een kind ook nog veel van leert. Je kunt er ook heel goed de ouders bij betrekken”.

Klimaatboom

Op 22 mei ontvangen de scholen ook een klimaatboom. Dit is mede mogelijk gemaakt door het Bodegraafse timmerbedrijf Van den Oudenrijn, dat bij het 100-jarig bestaan geld heeft ingezameld als kado om de bomen te betalen. Daarbij wordt ook geadviseerd aan de scholen om de boom in een “snoepbosje” te plaatsen, een klein voedselbosje, wat nog maar een kleine stap is naar een moestuintje.

Ook buren

Scholen kunnen behalve ouders ook buren bij de schoolmoestuin betrekken. Er zijn al tal van ideeën om mee aan de slag te gaan. Zo kan er bij ruimtegebrek ook getuinierd worden bij de omheining van bedrijven of als rafeltuin in de buurt, wat her en der al gebeurt als “guerrilla gardening” of stadstuinen. Klimaatwethouder Van den Heuvel heeft ook de suggestie gedaan van een “Tiny Forest” waarmee al in meerdere gemeenten wordt geëxperimenteerd.

Sandy Zwaan: “Het is een uitdaging handen en voeten te geven aan de vragen van deze tijd, waarin ook kinderen zich zorgen maken om duurzaamheid en klimaat – maar hoe maak je het niet te zwaar, en kunnen ze tóch zelf iets doen, ook aan het zichzelf gezond en prettig voelen.”

Bij de foto: Sandy Zwaan tijdens de meet-up over schoolmoestuinen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter