Zwerfvuil vissen met de ecosloep

Kan waterrecreatie in Zuid-Holland duurzamer? Ja dat kan. Daarom start het watersportseizoen 2023 dit jaar voor het eerst met een landelijke week van de Duurzame Waterrecreatie, georganiseerd door Waterrecreatie NL. Op 1 april werd hiervoor de aftrap gegeven in Friesland. Vrijdag 7 april was het de beurt aan de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Jeanette Baljeu bracht een bezoek aan de Rotterdamse ondernemer Wesley Dos Santos van Ikapitein, een bedrijf dat ecosloepen verhuurt waarmee je ook zwerfvuil uit het water kunt vissen. Baljeu riep de watersportwereld op om na te denken over hoe we op een meer duurzame manier kunnen genieten van het water in Zuid-Holland.

Jeannette Baljeu: “Initiatieven zoals die van Ikapitein zijn erg belangrijk. Groene waterrecreatie levert namelijk veel op voor onze natuur, de waterkwaliteit en de luchtkwaliteit. En zorgt daardoor voor een nog fijnere beleving van het vele water in onze provincie. Als provincie stimuleren wij daarom duurzame waterrecreatie. Bijvoorbeeld door samen met onze partners te investeren in laadpunten voor de recreatievaart. Maar ook met onze subsidieregeling Waterrecreatie voor ‘groene’ projecten.”

Minder hard varen

De ‘Week van de Duurzame Waterrecreatie’ is onderdeel van het meerjarenprogramma Duurzame Waterrecreatie, opgesteld door Waterrecreatie Nederland en haar bestuurlijke partners, met een bijdrage van de provincies Fryslân en Zuid-Holland. Het is de bedoeling in deze week alle watersportvormen, ondernemers en beleidsmakers te inspireren om de waterrecreatie te verduurzamen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor minder milieubelastende onderwaterverf of voor langzamer varen, waardoor er minder brandstof wordt verbruikt. Op de website www.duurzamewaterrecreatie.nl staan tips om met duurzame waterrecreatie aan de slag te gaan.

Subsidie voor verduurzaming

De provincie Zuid-Holland ondersteunt (groene) projecten met de subsidieregeling Waterrecreatie. Er is bijvoorbeeld subsidie aan te vragen voor laadvoorzieningen voor elektrisch varen en om rondvaartboten om te bouwen van fossiel naar elektrisch. Bekijk de subsidieregeling op: www.zuid-holland.nl/subsidie-sportenrecreatie

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp