Uniek ‘stuk’ Goudse Geschiedenis ereplek in Museum Gouda

Met een toespraak over ‘Veranderende tijden‘, refererend aan het unieke werk van Pieter Pourbus, opende burgemeester Pieter Verhoeve dinsdagmiddag 11 april symbolisch de Gasthuiskapel van het Museum Gouda. Sinds zaterdag 8 april is dit deel van het museum weer geopend voor publiek en daarmee kreeg het unieke religieuze verleden van de stad een ereplek. Zowel de hier tentoongestelde monumentale zestiende-eeuwse altaarstukken als de beroemde Goudse Glazen in de naastgelegen Sint-Jan overleefden de Beeldenstorm. Dankzij het tolerante klimaat in Gouda en vanuit praktische overwegingen. De kerk was een aantal jaren daarvoor grotendeels door brand verwoest en de burgerij vond het zonde om letterlijk en figuurlijk de glazen in te gooien van de door hen duurbetaalde restauratie.

Topstukken samen met cartons

De tentoongestelde topstukken zijn afkomstig uit de eigen collectie en worden gecombineerd met bruiklenen van de Sint-Janskerk, het Rijksmuseum en de Oud-Katholieke Kerk in Gouda. Ook de originele ‘bouwtekeningen’ (cartons) van de Goudse ramen zijn te zien. Het is een buitengewone ervaring je te realiseren dat de tentoongestelde tekeningen veelal dateren uit de 16e eeuw. Sommigen vervaardigd met potlood, anderen met houtskool. Iedere drie maanden wisselen de vrijwel allemaal bewaarde cartons elkaar af. Een speciaal ontwikkelde animatiefilm laat zien om welk deel van de imposante ramen in de Sint-Janskerk het gaat. Daarnaast wordt de tentoonstelling vergezeld door een serie soundtracks die qua sfeer aansluiten bij de werken.


Geschiedenis van de Gasthuiskapel


Museum Gouda is sinds 1947 gevestigd in het Catharina Gasthuis, een monumentaal pand waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw. De kapel van dit voormalige ziekenhuis werd waarschijnlijk na 1542 gebouwd. Na de hervorming deed de Gasthuiskapel onder meer dienst als voorraadschuur, kerkgebouw, opslagruimte van een plaatselijke bierbrouwer, stadsarchief en librije. In 1980 kreeg de kapel haar huidige bestemming als tentoonstellingsruimte van Museum Gouda.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter