Complotdenkers veroordeeld

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier jaar geëist tegen de uit Amsterdam afkomstige Micha Kat, maar uiteindelijk veroordeelde de rechter de complotdenker tot 28 maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Zowel Kat als zijn advocaten waren afwezig in de rechtbank. Kat stond onder meer terecht vanwege het oproepen van geweld tegen de rechtspraak en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook voormalig RIVM-directeur Jaap van Dissel kreeg te maken met bedreigingen. Zo riep Kat op hem te ontvoeren.

Red Pill

Centraal in de zaak stonden de publicaties die ‘journalist’ Micha Kat samen met Wouter Raatgever en Joost Knevel deed op het online platform Red Pill Journaal. De naam van het platform is afkomstig uit een scene in de film de Matrix, waar de hoofdpersoon de keuze krijgt tussen het nemen van een rode of blauwe pil. De rode pil staat daarbij symbool voor de leven veranderende waarheid.

Volgens de complotdenkers bestond deze waarheid uit een in Bodegraven bestaand vermeend satanistisch pedonetwerk waar kinderen ritueel werden geofferd. Op de begraafplaats Vredehof in Bodegraven zouden verschillend slachtoffers begraven liggen.

Als gevolg van deze uitzendingen kwamen tientallen volgers van het platform naar de begraafplaats om bloemen te leggen op deze graven. Jaap van Dissel werd daarbij als een van de belangrijkste daders in het netwerk aangewezen. Maar ook voormalig burgemeester Christiaan van der Kamp en verschillende medewerkers binnen de gemeente werden onderdeel van het complot en zijn wekenlang bedreigd door aanhangers van de theorieën.

Eerder spande de gemeente Bodegraven-Reeuwijk met succes een zaak via de civiele rechter aan, waarbij de complotdenkers werden veroordeeld alle publicaties off-line te halen.

Veroordeling

Medecomplotdenkers Raatgever en Knevel werden al eerder veroordeeld. Kat werd in de zomer van 2023 opgepakt in Ierland en overgeleverd aan Nederland.

Omdat de drie complotdenkers nauw samenwerkten heeft de rechtbank bij het bepalen van de straf van Kats gekeken naar de straffen die waren opgelegd aan Raatgever en Knevel. Daarnaast heeft de mate van maatschappelijke ontwrichting een belangrijke rol gespeeld en weerspiegelt de veroordeling dat de Nederlandse Justitie streng optreedt tegen opruiing en bedreiging, Verder benadrukte de rechter tijdens zijn motivering het belang van objectieve en verantwoordelijke journalistiek en de noodzaak om kritisch na te denken over informatie die via sociale media en andere online platforms wordt verspreid.
 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter