Filmhuis Gouda: Programma filmweek 15

Donderdag 13 t/m woensdag 19 apr 2023

 THEATRE OF VIOLENCE (MOVIES THAT MATTER)  •  SICK OF MYSELF  •  DICHT BIJ VERMEER  •  GODLAND  •  BURNING DAYS  •  THE BLUE CAFTAN  •  TÀR  •  L’IMMENSITÀ

18 april een nagesprek bij THEATRE OF VIOLENCE, de april-film van Movies that Matter, die lastige vragen stelt over de gerechtigheid achter ons internationale recht. Nieuw is de hilarische Noorse satire SICK OF MYSELF waarin een jonge vrouw verslaafd raakt aan de aandacht die haar geveinsde ziekte oplevert.

Laatste week voor het licht in de schilderijen in DICHT BIJ VERMEER en voor het minstens zo mooie licht op IJsland in historisch drama GODLAND.

Movies that Matter: dinsdag 18 apr — THEATRE OF VIOLENCE
Recht en gerechtigheid zijn niet perse hetzelfde. Hoe complex het echte leven en de zoektocht naar gerechtigheid kan zijn, laat deze prijswinnende docu goed zien. Het draait allemaal om de eerste kindsoldaat die ooit is aangeklaagd bij het Internationaal strafhof. Hij heet Dominic Ongwen en werd als 9-jarige ontvoerd, gemarteld en gehersenspoeld. Nu staat hij terecht voor oorlogsmisdaden. Wat houdt het in om slachtoffer èn dader te zijn? En in hoeverre valt hem iets aan te rekenen? We volgen de rechtsgang in Den Haag en ontmoeten in Oeganda familie van de beruchte Joseph Kony, legerleider van het gewelddadige, christelijke ‘Verzetsleger van de Heer’. En we krijgen mee hoe sterk de verwerking van het verleden in Oeganda botst met onze westerse ‘internationale’ rechtspraktijk.

 — info/kaartjes…


nieuw — SICK OF MYSELF
Fijn provocerende Noorse humor in deze groteske satire over narcisme in tijden van social media. Samen waren ze een leuk influencer-stel, maar nu vriend Thomas doorbreekt als kunstenaar voelt de op roem en aandacht gefixeerde Signe zich onzichtbaar. Daarom veinst ze een raadselachtige ziekte. Haar ‘succes’ als slachtoffer kent geen grenzen, net als haar gebruik van illegale pillen voor de nare bijwerkingen. Schaamteloos hilarisch ‘likes’-drama met Kristine Kujath Thorp (NINJABABY), van de makers van THE WORST PERSON IN THE WORLD

. — info/kaartjes…


LAATSTE WEEK
Alleen dinsdagmiddag 18 maart draait nog DICHT BIJ VERMEER, de mooie docu die licht werpt op de Delftse meester die ‘met licht schilderde’ en waarvan nu bijna alle werken in het Rijks te zien zijn (voor wie daar een kaartje voor kon bemachtigen).

En alleen zondagmiddag 16 maart en woensdagavond 19 maart nog de kans te genieten van het indrukwekkende GODLAND, waarin een Deense priester in het spectaculaire, onbedwingbare IJsland neerstrijkt en het land en mensen probeert te vangen, ook met zijn fotocamera.

VOLGENDE WEEK

NIEUW

REVOIR PARIS 

Een César won rijzende ster Virginie Efira voor haar rol in dit menselijke drama rond trauma, vergeten en herinneren. Mia heeft een aanslag in een Parijse bistro overleefd maar weet daar niks meer van. Wat betekent dat? Met enkele lotgenoten poogt ze de puzzel op te lossen en hopelijk zit  daarin ook een toekomst verborgen.


ALMA VIVA (‘Levende ziel’)

Heel oorspronkelijke, sfeervolle en spannende debuutfilm in de afgelegen bergen van Tras Os Montes in Portugal, waarin diep beleefd, archaïsch volksgeloof de spanningen binnen een kleine gemeenschap tot koken brengt. De jonge Franse Salomé (betoverend naturel gespeeld door Lua Michel, de dochter van de regisseuse) is daar met haar moeder op vakantie en wordt onbedoeld de katalysator van een oer-oud dramatisch conflict.

foto_0

THEATRE OF VIOLENCE (MOVIES THAT MATTER)
:: Engels ondertiteld

Recht en gerechtigheid zijn niet perse hetzelfde. Hoe complex het echte leven en de zoektocht naar gerechtigheid kan zijn, laat deze prijswinnende docu goed zien. Het draait allemaal om de eerste kindsoldaat die ooit is aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof. Hij heet Dominic Ongwen en werd als 9-jarige ontvoerd, gemarteld en gehersenspoeld. Nu staat hij terecht voor oorlogsmisdaden. Wat houdt het in om slachtoffer èn dader te zijn? En in hoeverre valt hem iets aan te rekenen? We volgen de rechtsgang in Den Haag en ontmoeten in Oeganda familie van de beruchte Joseph Kony, legerleider van het gewelddadige, christelijke ‘Verzetsleger van de Heer’. En we krijgen mee hoe erg de verwerking van het verleden in Oeganda botst met onze westerse ‘internationale’ rechtspraktijk.


• info/kaartjes…

DI 18 APRIL 20:00


foto_1

SICK OF MYSELF
Fijn provocerende Noorse humor in deze groteske satire  over narcisme in tijden van social media. Samen waren ze een leuk influencer-stel, maar nu vriend Thomas doorbreekt als kunstenaar voelt de op roem en aandacht gefixeerde Signe zich onzichtbaar. Daarom veinst ze een raadselachtige ziekte. Haar ‘succes’ als slachtoffer kent geen grenzen, net als haar gebruik van illegale pillen voor de nare bijwerkingen. Schaamteloos hilarisch ‘likes’-drama met Kristine Kujath Thorp (NINJABABY), van de makers van THE WORST PERSON IN THE WORLD.


• info/kaartjes…

ZA 15 APRIL 20:30

MA 17 APRIL 14:30

DO 20 APRIL 14:30

ZO 23 APRIL 20:00

WO 26 APPRIL 14:30


foto_2

DICHT BIJ VERMEER
:: LAATSTE WEEK

Fraaie docu schetst, tegen de achtergrond van de tentoonstelling in het Rijks, een nieuw, completer beeld van de Delftse schilder, die een klein oeuvre van wereldfaam naliet maar geen zelfportretten, brieven of aantekeningen. We zien hoe anders Vermeer de werkelijkheid in beeld wist te brengen dan zijn tijdsgenoten. Een verslag met emoties en minutieuze analyses dat zindert van de aanstekelijke liefde en de fascinatie voor de Hollandse meester.


• info/kaartjes…

WO 12 APRIL 20:00

DI 18 APRIL 14:30


foto_3

GODLAND
:: LAATSTE WEEK

Adembenemend drama in (en ‘met)’ het uitgestrekte spectaculaire IJsland. De jonge en idealistische priester Lucas landt eind 19e eeuw op de kust en begint een barre tocht naar een Deense koloniale mini-nederzetting. Daar zal hij een nieuwe parochie stichten. Via zijn fototoestel probeert hij de schoonheid van het landschap en de mensen te vangen. Beide blijken echter stug en onbedwingbaar. God is in geen velden of wegen te bekennen en hoe minder hij begrijpt en zich kan aanpassen, hoe meer het verhoopte paradijs hem ontglipt.


• info/kaartjes…

ZO 16 APRIL 15:30

WO 19 APRIL 20:00


foto_4

BURNING DAYS
Broeierige psychologische thriller waarin de jonge aanklager Emre voortvarend orde op zaken komt stellen in een Turks provinciestadje met een watercrisis. In deze politieke film-noir loopt zijn strijd tegen corruptie, bestuurlijk falen en lokale macho’s echter hopeloos vast. Terwijl zijn onberispelijke reputatie en morele kompas lijden onder een misdaad waarbij hij misschien zelf betrokken is, blijven de ontwikkelingen tot het eind toe razend spannend.


• info/kaartjes…

MA 10 APRIL 14:30

DO13 APRIL 14:30

ZO 16 APRIL 20:00

DO 20 APRIL 20:00

ZO 23 APRIL 15:00


foto_5

THE BLUE CAFTAN
Prijs van de filmkritiek in Cannes en een publiekslieveling op het IFFR. Intiem en aangrijpend drama van Maryam Touzani (ADAM) speelt in de medina van Salé (Marokko) en schetst de verhouding tussen de traditionele kaftan-maker Halim, diens nieuwe leerling Youssef, en Halims vrouw Mina (Lubna Azabal, INCENDIES). Weelderige film vol onuitgesproken spanningen en fraaie details, belicht solidariteit, mogen zijn wie je bent en de uiteenlopende gedaanten van oprechte liefde.

• info/kaartjes…

DI 11 APRIL 14:30

DO 13 APRIL 20:00

WO 19 APRIL 14:30

ZO 23 APRIL 11:00

WO 26 APRIL 20:00


foto_6

TÀR
Cate Blanchett in misschien wel haar beste rol ooit, als internationale ster-dirigent die haar tanden zet in een volgend concert en een volgende generatie musici. Veel controverse voor Todd Field (LITTLE CHILDREN): had hij een vrouwelijke maestro ‘mogen’ kiezen om ‘toxisch leiderschap’ te tonen? Het gaat echter over meer in dit fascinerende drama in de wereld van klassieke muziek en toporkesten.

• info/kaartjes…

VR 14 APRIL 20:00

ZO 16 APRIL 11:00

VR 21 APRIL 15:00

MA 24 APRIL 20:00


foto_7

L’IMMENSITÀ
Vol weemoed blikt Emanuele Crialese (NUOVOMONDO) terug op een soms lastige maar ook mooie jeugd in Rome, in een gevoelig, nostalgisch drama dat doordrenkt is met de jaren zeventig. De jonge Adri treedt, met één been nog in de magische kinderwereld, het ‘immense’ volwassen leven tegemoet. Met een prachtrol van Penélope Cruz als zachtaardige en tegelijk markante moeder.

• info/kaartjes…

WO 12 APRIL 14:30

VR 14 APRIL 13:30

MA 17 APRIL 20:00

ZA 22 APRIL 16:30

DI 25 APRIL 20:00

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp