Museum Nieuwkoop officieel geopend

Nieuwkoop – Onder het toeziend oog van tientallen gasten en genodigden is Museum Nieuwkoop dinsdag 4 april geopend. Mevrouw Willy de Zoete, gedeputeerde cultuur en erfgoed van de provincie Zuid-Holland, verrichtte officieel de openingshandeling van het museum aan de Noordenseweg.

Blij

“Na vier jaar hard werken en lobbyen is het dan toch eindelijk voor elkaar,” aldus een blije museumdirecteur Frits Paymans. Tegenover hem een gemêleerd gezelschap van vertegenwoordigers vanuit de gemeenteraad, (hoog)heemraadschappen, collega bestuurders van aanverwante organisaties en vrijwilligers die hielpen bij de opbouw van het museum.

Samenwerkingen

In zijn openingsspeech refereerde Paymans aan de jarenlange voorbereiding en uitvoering van “project” Museum Nieuwkoop. Uiteindelijk lag er in 2020 een zogeheten bidbook, maar de coronapandemie zorgde voor vertraging. Toch lukte het dankzij een gezamenlijke inspanning om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen. “Vandaag ziet u het resultaat!”

De totstandkoming van Museum Nieuwkoop was een ingewikkelde constructie van bruikleenovereenkomsten en samenwerkingen tussen besturen. Diverse bloedgroepen zijn vermengd, maar op een aantal plaatsen is de authenticiteit toch behouden. Juist dankzij die samenwerking is er een grotere en groep vrijwilligers op de been gebracht. “Iets wat alleen maar goed is voor het museum.”

Voortdurend

Voordat Paymans het woord gaf aan de gedeputeerde legde de museumvoorzitter uit dat dit openingsmoment slechts een kort moment is. “We moeten ons blijven inspannen om het verleden te blijven doorgeven en we moet blijven zoeken naar mensen die ons daarbij willen helpen.”

Creatieve denker

Mevrouw Willy de Zoete had lovende woorden voor Frits Paymans:”Ik weet dat je het niet alleen hebt gedaan, maar je bent wel een man die iets in beweging zet.” Ook het creatieve denken van Paymans inzake de financiering benoemde mevrouw De Zoete. “Frits wist geld uit twee provinciale potjes te krijgen: erfgoed en recreatie. Maar dat was nog niet genoeg, want daarnaast wist hij tal van andere instanties te enthousiasmeren.” Mevrouw De Zoete sloot haar bijdrage af met het uitspreken van waardering voor de inspanningen van velen en de slimme combinatie van musea en vrijwilligers.

Opening

Samen met burgemeester Robbert-Jan van Duijn draaide Willy de Zoete een roeiboot op een tableau, waardoor de openingsdatum van 4 april 2023 in beeld kwam. De genodigden konden vervolgens het glas heffen en het museum bekijken. Binnenkort opent Museum Nieuwkoop haar deuren voor het grote publiek. Meer informatie op www.museumnieuwkoop.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp