Eerste paal hybride OK ‘geslagen’, bouw nu echt van start.

Na maanden van voorbereiding ging op dinsdag 4 april de eerste paal voor de hybride operatiekamer de grond in. De bouw van de hybride operatiekamer – ook wel OK van de toekomst – is hiermee écht van start gegaan. De nieuwe OK wordt geplaatst tussen de bestaande bebouwing, in de patio bij het restaurant.

De viering van de eerste paal is niet groots gedaan, maar natuurlijk namen oa. clustermanagers Arthur van Straten en Christel Bank wel even een kijkje. “Dit is een enorme mijlpaal waar we lang naar uitgekeken hebben. Met deze hightech voorziening blijven specialistische vaatoperaties en andere acute zorg in het GHZ mogelijk. In een hybride OK staan de interventieradioloog, de (vaat)chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel. Onze teams gaan dus intensief samenwerken. Daar zijn we trots op.”

Er wordt een gebouw met vijf bouwlagen neergezet. De hybride OK komt op de tweede etage, zodat deze naadloos aansluit op het bestaande operatiecomplex. “Op de hybride OK kan de apparatuur (oa. CT-boog) via een rail aan het plafond om de patiënt heen worden bewogen. Hierdoor is constante beeldvorming tijdens de operatie mogelijk en kunnen de specialisten op elk gewenst moment zien hoe het ervoor staat. Voor de patiënten betekent de komst van de hybride operatiekamer minder operaties, minder complicaties en minder lange ligduur.”

Projectleider Josbert Kamerbeek: “Bestaande OK’s blijven tijdens de bouw in gebruik. We willen zo min mogelijk overlast voor patiënten, collega’s en de omgeving creëren. Daarom wordt er bijvoorbeeld niet geheid, maar draaien we de palen in de grond. J.P. van Eesteren en ULC realiseren de bouw van de hybride operatiekamer bij het Groene Hart Ziekenhuis. Verder bestaat het bouwteam uit EGM Architecten, Deerns, Aronsohn en OKCN. We verwachten de hybride OK eind 2024 in gebruik te kunnen nemen. Ondertussen houden we iedereen uiteraard op de hoogte van de vorderingen.”

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter