Basisschool kinderen leren het verhaal achter stolpersteine

Al meer dan tien jaar volgen in deze periode vele groepen basisschool kinderen de Stolpersteine route door de Goudse binnenstad. Dit educatieve programma in het kader van 4 en 5 mei is een succesvolle samenwerking tussen Gouds Metaheerhuisje, Libertum, Donald Pagrach en Jaap Mulder, gecoordineerd door Brede School Gouda. Stolpersteine is een Europees project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt deze ‘struikelstenen’ aan in het trottoir voor huizen waar mensen hebben gewoond die door de nazi’s zijn afgevoerd en vermoord.

Gouda telde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ongeveer 500 Joodse inwoners, waarvan 389 personen zijn vermoord door de nazi’s. Voor vrijwel iedere gedeporteerde is inmiddels een Stolpersteine geplaatst. De route loopt langs deze struikelstenen en het Metaheerhuisje, dat achter het voormalige Joods bejaardencentrum staat. Daar is een plaquette waarop de namen van de vermoorde Goudse Joden staan vermeld. Aan het einde van de stadswandeling komen de kinderen op een locatie waar Jaap Mulder een korte audiovisuele voorstelling geeft.


De Jiddische muziek en (animatie)beelden maken zichtbaar hoe een conflict tot stand komt en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. In het nagesprek gaan kinderen met elkaar in debat over voorbeelden van vooroordelen en discriminatie in de huidige tijd. En over hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren om ervoor te zorgen dat zoiets als wat ze vandaag geleerd hebben, nooit meer zal gebeuren.
 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter