Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel komt op zondag 23 april op uitnodiging van fotoclub Alphoto in theater Parkvilla vertellen over zijn werk. Van Wessel kreeg de prijs dit jaar voor zijn zwart-wit serie Ruïnes voor de vrijheid, over de oorlog in Oekraïne, waarbij vooral de foto van een zwaargewond bejaard echtpaar uit Bachmoet indruk maakte. 
Juryvoorzitter van de Zilveren Camera Natalia Toret roemde Van Wessel om de “gelaagdheid in de beelden” van zijn fotoserie. “Iedere foto slaat een nagel in je ziel en bij het zien van het volgende beeld gaat deze steeds een stukje dieper.”


Het gepensioneerde echtpaar Lidia Rakitska a Volodymyr Rakitsky is zojuist behandeld voor granaatscherven bij de raketaanvallen die hun huis in Chasiv Yar verwoestten. Beiden zijn volkomen stil en zitten op een bankje in een gang van Bakhmuts mobiele ziekenhuis terwijl de muren trillen in de onophoudelijke artillerieaanvallen. Minuten voor de aanval hielden ze elkaars hand vast en spraken ze dezelfde zin uit die sinds het uitbreken van de oorlog hun dagelijkse bezwering was geworden: “Zolang we elkaar hebben, kan ons niets ergs overkomen”.

Van Wessel staat bekend om zijn zwart-wit foto’s uit oorlogsgebieden. “In zwart-wit is de boodschap veel duidelijker. Een oorlog is niet iets moois, daar hoef ik geen kleurtjes aan toe te voegen. Als het binnenkomt, en mensen zien wat erop staat, is zwart-wit wat mij betreft de perfecte taal.
Hij is de eerste Nederlandse fotograaf die de hoogste Nederlandse onderscheiding voor nieuwsfotografie voor de vierde keer ontving. Eerder kreeg hij deze prijs voor foto’s uit oorlogsgebieden in Tsjetsjenië, Syrië en Irak (2012, 2015 en 2019).

Van Wessel noemt zichzelf een documentair fotograaf die het leven op het randje in alle aspecten vastlegt. Zijn foto’s zijn het resultaat van zijn doorzettingsvermogen, koppigheid en onverholen interesse in zijn medemens en zijn nieuwsgierigheid naar wat oorlog met de mens – en zijn medemens – doet. Diep van binnen zijn de foto’s van Van Wessel een grafisch protest tegen de nutteloosheid van oorlog en het streven van de mens om groter te zijn dan zijn lijden.

Eddy van Wessel werkt voor internationale bladen als Stern, Paris Match, LeMonde2, Trouw, Der Spiegel en The Washington Post Magazine.


Het optreden van Eddy van Wessel past in het streven van Fotoclub Alphoto om jaarlijks, in samenwerking met Parkvilla,  een Nederlandse topfotograaf voor te stellen aan een breed publiek. Eddy van Wessel is de zesde fotograaf die in dit kader over zijn werk komt vertellen. Sacha de Boer, voormalig fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg, Ilvy Njiokiktjien, Klaas Jan van der Weij en Theo Bosboom gingen hem voor.


De fotolezing van Eddy van Wessel begint op zondag 23 april om 15.00 uur. 
De toegangsprijs bedraagt € 15, inclusief consumptie. Kaarten kunnen online worden gekocht op:  https://www.parkvilla.nl

(Foto: Eddy van Wessel)

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp