Menstruatie armoede, waar gaat dit over??!!

Na energiearmoede zijn we sinds kort weer een mooi politiek woord rijker in ons land. Menstruatiearmoede en wie gisteravond de gemeenteraad in Bodegraven-Reeuwijk heeft gevolgd was getuige van een alleraardigs gesprekje, debat was het niet te noemen, naar aanleiding van een door D66 ingediende motie. Die riep het college op om MUP’s in te stellen. Mentruatiehulpmiddelen Uitgifte Punten. 29 Gemeenten en nog veel meer sociaal maatschappelijke organisaties gingen ons al voor. Kortom hoogste tijd voor een lokaal antwoord.

Het was bijna aandoenlijk te zien hoe de mensen met aanhangsels, voorheen bekend als man, met bijna het schaamrood op de kaken over elkaar heen vielen om het vrouw vriendelijkste kindje van de klas te zijn. De motie werd alom bestempeld als sympathieker dan sympathiek, maar hoe praat je over tampons en maandverband zonder je gendertyperende stoerheid te verliezen. De enige mens met ervaring in de arena was zoals altijd inhoudelijk goed en gedegen voorbereid.

Maar alle gendergekheid op een stokje. Nog nooit werden de ideologische verschillen tussen de politieke partijen zo duidelijk als bij dit alledaagse onderwerp, waar kennelijk nog steeds een taboe op rust en bijna de helft van onze wereldbevolking een deel van het leven mee te maken krijgt. Lokaal Liberaal benoemde het schutterend ‘het maandelijkse ongemak’. BB-R had nooit kunnen bedenken hier ooit in de raad een mening over te moeten vormen. De kwaliteit van de camerabeelden en de belichting van deze vergaderingen laten televisie-technisch veel te wensen over, maar ik meende toch echt te zien dat de verantwoordelijk SGP-wethouder, zelf vader van dochters, lichtelijk bloosde.

D66 was vanzelfsprekend meer woke dan überwoke. De eerder ingediende motie waarin nog werd gesproken over vrouwen en meisje, was haastig omgekit tot het genderneutrale ‘personen’. Overigens tot groot ongenoegen van diezelfde wethouder die zichzelf doorgaans verliest in omfloerste betogen waarin de rode draad al snel verdwijnt. Op dit punt was hij verrassend kort en krachtig. Jammer, zijn voorkeur lag toch echt bij het woord vrouw!

Als ware neo-liberalen leverde de VVD-fractie op dit onderwerp de meest kritische bijdrage. Op menig dossier, waar het gaat om lokale werkgelegenheid en ondernemers in combinatie met een voorkeursbehandeling of subsidie, kijkt de partij graag even weg. Hier werd de wethouder tot twee maal toe stevig aan de tand gevoeld: ‘Wat zou het gratis weggeven van menstruatie hulpmiddelen, inclusief vrij te maken ambtelijke uren, betekenen voor de torenhoge schuldenlast van onze gemeente.’

De grootste gemiste kans lag wat mij betreft in de hoek van GroenLinks. Die vergat zomaar zijn gebruikelijke duurzaamheidsvraag te stellen. Veel conventionele menstruatiehulpmiddelen bevatten namelijk ingrediënten die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu en veroorzaken een berg aan afval. Kortom een uitgelezen moment om herbruikbare milieuvriendelijke en recyclebare menstruatiecups toe te voegen aan het gemeentelijke beleid.

Begrijp me niet verkeerd. Het bovenstaande verslag doet niets af aan het schrijnende probleem dat steeds meer mensen in ons land onder de armoedegrens terecht komen en daar had het gisteravond natuurlijk over moeten gaan. Misschien komt het niet altijd goed uit en soms is het enorm pijnlijk, maar aan menstruatie is echt niets armoedig.

Bij het Kruidvat kost een doosje tampons rond de € 1,80. Ultra-normaal maandverband bij de Hema € 2,65. Als jong meisje menstrueer je doorgaans licht en heb je aan max twee doosjes voldoende. Uitzonderingen daargelaten. Ben je iets ouder of tegen de overgang aan dan is het maandelijks bloedverlies vaak groter. Het enige zwaar armoedige in dit verhaal is dat we tegenwoordig in een land leven waar een steeds grotere groep meisjes niet sport of naar school gaat omdat ze zich niet kunnen veroorloven om hygiënisch en gemakkelijk te menstrueren. Lieve VVD, het gaat hier om hooguit € 6,00 per maand. De prijs van een gemiddeld glas wijn in een beetje restaurant.

De discussie of we met elkaar in zo’n land willen leven, bleef gister pijnlijk achterwege. Evenals het woord tampon en maandverband.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter