Uitbreiding opvang Oekraïners


Gemeente Bodegraven-Reeuwijk gaat opvang bieden aan meer Oekraïense vluchtelingen. De huidige locatie aan de Reeuwijkse Poort, waar momenteel 150 Oekraïners verblijven, wordt uitgebreid en gaat plaats bieden aan meer vluchtelingen uit dit oorlogsgebied. De oorlog in Oekraïne houdt aan en de verwachting is niet dat deze binnen afzienbare tijd eindigt.


Nederland heeft inmiddels ruim 80.000 Oekraïense vluchtelingen onderdak geboden. Nog steeds vinden dagelijks nieuwe Oekraïense vluchtelingen een weg naar Nederland. Om ook hen een plek te kunnen bieden, zijn nieuwe opvangplekken nodig. Daarnaast kunnen op sommige plekken tijdelijk ingerichte locaties niet langer gebruikt worden. Er zijn dus steeds meer mensen op zoek naar een dak boven het hoofd. “Om aan deze behoefte te voldoen, gaan we uitbreiden op de huidige locatie aan de Reeuwijkse Poort,” vertelt burgemeester Michiel Grauss. “De gemeente verwacht Oekraïners te kunnen huisvesten die rechtstreeks uit hun geboorteland komen. Het nieuwe deel van de opvang zal naar verwachting eind
van de zomer bewoond zijn.

Buren

Met bewoners uit de buurt van de Reeuwijkse Poort gaat de gemeente begin april in gesprek. Het afgelopen jaar is de inpassing van de opvang in het bedrijvenpand aan de Reeuwijkse Poort zonder problemen verlopen. “Er zijn geen klachten van omwonenden bekend,” volgens de burgemeester. “Maar de gemeente wil graag alle tips en tops uit de buurt meenemen bij het inregelen van de op handen zijnde uitbreiding.”

Bedrijvenpand

Het pand aan de Reeuwijkse Poort is afgelopen jaar voor de helft afgehuurd door de gemeente, ten behoeve van de Oekraïners. Omdat de andere helft leeg staat, grijpt de gemeente nu de kans om deze ruimte bij de opvang te betrekken. Het nieuwe deel zal op dezelfde manier worden ingericht als het huidige woongedeelte.

Regionale samenwerking

“In de regio is voorgesteld om als gemeenten de invulling van huisvesting van specifieke doelgroepen uit te kunnen wisselen,” aldus burgemeester Grauss. “Zo willen de gemeenten elkaar helpen met de opvang van bijvoorbeeld vluchtelingen, maar ook met de Oekraïners. In onze gemeente huisvest het COA daarnaast nog een flinke groep van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Ik ben dankbaar voor de inzet van alle medewerkers, bedrijven en vrijwilligers bij de opvang van mensen in een onzekere situatie. Bij de huidige opvang voor Oekraïners in de Reeuwijkse Poort zie ik dit als een belangrijke en waardevolle bijdrage.”


MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter