Stichting Volksvermaak gaat voor zero waste


De organisator achter Koningsnacht, Koningsdag én Bruisend Reeuwijk, stichting Volksvermaak Reeuwijk, maakt zich hard om de afvalberg na het dorpsfestival eind april met zo’n 80 % te reduceren. “Vanaf 2024 geldt voor festivals dat er gewerkt moet worden met verduurzamingseisen, maar waarom wachten als het al in 2023 kan”, is het heldere statement van voorzitter Rudi Otto.


“Om dit mogelijk te maken hebben we gekeken naar verschillende systemen. Uiteindelijk is gekozen voor een soort statiegeldregeling”. Echt statiegeld is het ook weer niet. Je betaalt bij het eerste biertje € 1 extra voor de plastic beker. Bij iedere volgende bestelling wordt die ingenomen en ingeruild voor ‘het volgende glas’. Ga je naar huis dan krijg je die € 1,- in de vorm van een token terug. Die kun je dan weer bij volgende festival gebruiken.

Ieder volgend biertje kost een euro minder

Het eerste biertje gaat waarschijnlijk rond de € 4,15 kosten. Daarna betaal je voor iedere volgende consumptie een euro minder. Een van de alternatieven waren harde plastic bekers, die tussendoor gespoeld worden. Zoals dit vroeger met glas gebeurde. “Dat vereist echter een nogal omslachtig en personeel intensief systeem. Voor ons als relatief klein en vooral gratis toegankelijk festival niet haalbaar”.


Raak je je beker onderweg kwijt, dan heb je dus pech en moet je een nieuwe kopen. Bij een festival zoals ‘De Heren van Amstel’ wordt op vergelijkbare wijze gewerkt. Hoewel je de eerste beker daar gewoon krijgt. “Maar dan betaal je wel een fikse toegangsprijs waar die aanschaf natuurlijk inzit verrekend”, geeft Otto aan “Bij ons in Reeuwijk is het precies andersom. De toegang is gratis, je betaalt voor je eerste beker”, voegt hij met een lach toe.

Geen plastic munten

Ook het kassasysteem is verduurzaamd. Geen plastic munten meer. Gewoon betalen aan de bar met de pinpas of google/apple-pay. Gebruik je die niet, dan is er nog steeds een centrale kassa waar je een ‘betaalkaart met QR-code’ aan kunt schaffen.

Pijnpuntje

Kortom ‘Waarom wachten als je nu kunt verduurzamen’ is het motto van stichting Volksvermaak Reeuwijk en daar zit ook een klein pijnpuntje bij het bestuur. De vanzelfsprekendheid om nu al voor zero waste te gaan betekent een behoorlijk extra kostenpost binnen de organisatie. “We hadden een beetje gehoopt op een extra impuls hiervoor vanuit de gemeente. Dat potje was er niet en begrijpen we ook wel enigszins wanneer je kijkt naar de financiële situatie van onze gemeente.”


Maar ook op het tegenvoorstel van de organisatie om ‘op Koningsnacht dan tot 24 uur te mogen doorgaan in plaats van 23 uur‘ werd niet ingegaan bij de aanvraag van de vergunning. In veel omliggende gemeenten wordt Koningsdag behandelt als een officiële vrije dag en dat betekent een evenement op de avond ervoor mag doorgaan tot middennacht. Bodegraven-Reeuwijk houdt echter vast dat Koningsdag wettelijk wordt gezien als een normale werkdag. “Kortom, Koningsnacht is verplicht te stoppen om 23:00 uur. Terwijl dat een uurtje extra baromzet ons enorm zou helpen om onze zero-waste aanpak kostendekkend te maken”.


Of de gemeente op dit punt nu meewerkt of niet, wat betreft stichting Volksvermaak Reeuwijk wordt het gezellig met elkaar feesten met vrijwel geen afval.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter