Gouda gaat weer tegelwippen

Het jaarlijkse NK Tegelwippen gaat weer van start! Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat Gouda de strijd aan met andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels te vervangen door planten. De gemeente die de meeste tegels wipt, wint. In Gouda gaan we ook dit jaar weer zoveel mogelijk tegels vervangen door planten en bomen, bijvoorbeeld bij ophogings- of rioleringswerkzaamheden. Ook inwoners kunnen meedoen door aan de slag te gaan met de tegels in hun voor-, achter- of geveltuin. Allemaal met het doel om Gouda nog beter aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Michel Klijmij-van der Laan, wethouder Groen, Klimaat & Duurzaamheid: “Een groene stad is een leefbare stad. Met meer groen in de openbare ruimte is het prettiger en gezonder leven. Daarnaast helpt groen tegen wateroverlast en hitte. Hoe minder stenen, hoe koeler het wordt en hoe minder wateroverlast. Meer ruimte voor groen is bovendien beter voor de planten en dieren die hier leven. Laten we daarom met elkaar Gouda nog groener maken!” Als start van de actie wipte de wethouder zaterdag 18 maart de laatste tegel bij het grijs-wordt-groen idee op de hoek van de Sint Josephstraat en de Coornhertstraat. De buurttuin die de bewoners hier samen hebben, krijgt 50 vierkante meter extra groen. Jolande Zijlemaker had het idee voor de tuin in de Josephbuurt. “Je doet het niet alleen voor jezelf. Regelmatig stoppen voorbijgangers om te kijken. Afgelopen zomer kwam er vaak een oudere dame met rollator bij onze tuin om te genieten van al het groen.”

Vorig jaar heeft Gouda in totaal bijna 3000 tegels gewipt tijdens het NK Tegelwippen en werden we 25e van de middelgrote steden. Daar willen we dit jaar natuurlijk overheen!

Doe ook mee!

Is uw tuin vooral betegeld? Doe dan mee en vervang tegels door planten. Of leg een geveltuin bij uw huis aan. Bekijk de voorwaarden op de geveltuin pagina. U kunt ook samen met uw buren tegels wippen en er een leuke buurtactiviteit van maken. Geef het aantal gewipte tegels door via de website van NK Tegelwippen, dan tellen ze mee voor de wedstrijd. Bewoners maken kans op verschillende prijzen.

Ziet u ook kansen voor minder stenen en meer groen in de openbare ruimte van uw wijk? Bijvoorbeeld door stenen te vervangen door een bloemenperk? Stuur dan uw grijs-wordt-groen idee naar de gemeente.

Samen bouwen aan een gezonde en groene stad

Wij willen samen verder bouwen aan een gezonde en groene stad. We verdubbelen de komende jaren onze inspanningen op het gebied van groen. Zo maken we Gouda steeds meer klimaatbestendig. Ook maken we extra vierkante meters groen in de stad voor meer verschillende planten en diersoorten. Deze ambities staan ook aangegeven in ons bestuursakoord Geef Gouda door.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp