Ramadan in het GroeneHartZiekenhuis

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) besteedt ook dit jaar weer aandacht aan de Ramadan. Op donderdagavond 23 maart start voor de meeste moslims de vastenmaand. Het GHZ respecteert iedereen in zijn/haar geloof of levenswijze en waar dat kan wordt er rekening gehouden met persoonlijke wensen.

Tijdens de Ramadan is het voor moslimpatiënten in het GHZ mogelijk om na zonsondergang een vegetarische soep geserveerd te krijgen. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen gedurende deze hele periode bidden in speciaal daarvoor ingerichte gebedsruimtes in het ziekenhuis. Tijdens de vastenmaand krijgen alle patiënten op vrijdagavond dadels aangeboden door de voedingsassistenten. Dadels zijn een symbool voor de Ramadan en mogen – ook door mensen die vasten – gegeten worden.


Regels en gebruiken

De regels en gebruiken gedurende de Ramadan kunnen het genezingsproces van een gelovige moslimpatiënt vertragen of zelfs stilleggen. Tijdens de Ramadan maken patiënten samen met hun behandelend arts een afweging tussen de medische verantwoordelijkheid van de arts en de religieuze plicht die een patiënt voelt. De arts kan adviseren om op andere wijze aan de religieuze verplichtingen te voldoen.

Suikerfeest

Traditioneel wordt de Ramadan afgesloten met het Suikerfeest of het Id-al-Fitr.
Dan serveert het GHZ voor alle opgenomen patiënten een traditioneel glaasje muntthee met lekkere zoetigheden. Het beëindigen van het vasten is één van de belangrijkste islamitische feestdagen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter