Helpt ChatGTP jongeren met hun financiën?

ChatGPT is hot, dus ik dacht: ‘laat ik ChatGTP een vraag stellen’: ‘Hoe krijg je als jongere inzicht in je financiën?’

Het antwoord van ChatGTP:

  1. Maak een budget: Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven, zodat je weet waar je geld naartoe gaat. Hierdoor kun je gerichter beslissen waar je op bespaart.
  2. Sparen: Begin zo snel mogelijk met sparen voor onverwachte uitgaven of grote aankopen.
  3. Vergelijk prijzen: Voordat je iets koopt, vergelijk de prijzen bij verschillende winkels of online. Zo kun je geld besparen.
  4. Leer over geld: Leer over geld en financiën door websites te bezoeken, boeken te lezen of video’s te bekijken. Zo kun je beter begrijpen hoe geld werkt, wat je buffer is en hoe je het kunt laten renderen.

ChatGTP geeft zinvolle antwoorden en vooral punt 4 is actueel: uit onderzoek blijkt dat jongeren zoeken naar manieren om hun geld meer te laten worden, te laten renderen. Het is goed om daar jong mee te beginnen, maar het kan ook een enorme valkuil zijn. Beleggen, bijvoorbeeld in aandelen of bitcoins moet je echt alleen doen met geld dat je niet nodig meteen hebt. Zorg altijd eerst voor een buffer voor als je schade aan je brommer of auto hebt of andere onverwachte uitgaven. Anders moet je misschien je beleggingen met verlies verkopen en dat is zonde van het geld. Als je geen buffer hebt, dan kun je beter even wachten met beleggen. Want geldzorgen is iets wat je echt niet wilt hebben.

Om te weten of je geld hebt om te beleggen, begin je dus met antwoord 1 van ChatGTP: Maak een budget. Weet je niet hoe? Kijk dan eens op de website van VOTA en download het budgetoverzicht. Of doe een test op Geldfit en bel hen met vragen, ze helpen je graag.

Renée Aben is coördinator bij VOTA, de vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bodegraven-Reeuwijk helpt met geldzaken.
www.votad.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter