BBB stormt Provinciale Staten Zuid-Holland binnen met 8 zetels

“Een historische mokerslag”

Het tellen is officieel nog niet afgerond, de winst is nog niet bevestigd, maar een ding staat al wel vast. Net als in het hele land stormt BBB de Provinciale Staten binnen in Zuid Holland met (voorlopig) acht zetels. Een monsterzegge volgens veel media, inclusief verschillende buitenlandse zenders. “Onvoorstelbaar”, is de reactie van de Reeuwijkse Heidi Looy vanmorgen, die samen met de Bodegraver Frank Rijkaart op de lijst van deze ‘nieuwkomer’ staan. Rijkaart als lijstduwer en Looy op de tweede plaats. Gegarandeerd voor een zetel. Volgens Looy zijn deze verkiezingen niet meer en niet minder dan een referendum over het beleid van de regering.

“In de eerste kamer kan BBB zomaar de grootste worden”

Met 85 % van de stemmen geteld gaat de BBB richting 15 zetels in de Eerste Kamer en strijden samen met de combinatie GL/PvdA om de positie al grootste fractie binnen dit orgaan. Landelijk ging 61 % van de kiesgerechtigden naar de stembus, maar liefst 5 % meer dan in 2019 (56%). Volgens politieke analisten hebben de kiezers daarmee duidelijk laten zien dat zij het niet eens zijn met de lijn die de coalitiepartijen in Den Haag volgen. VVD, D66, CDA en ChristenUnie staan op verlies en zouden samen van 32 naar 24 zetels gaan. Die onvrede bleek ook uit een onderzoek van de NOS wat de reden voor kiezers was om massaal te kiezen voor de BBB. Hoewel op een stevige tweede positie ‘de aanpak van de stikstofproblematiek staat’, was het vooral de onkunde van de huidige positie die als belangrijkste motivatie werd aangegeven.

Vrijwel alle traditionele politieke partijen verloren flink in de provincie. Grote verliezer is het Forum voor Democratie die een gevoelige klap moest incasseren. Daarna volgen de VVD en het CDA.

Het stemmen van de laatste 15 % van de uitgebrachte stemmen verloopt moeizaam. Verschillende gemeenten in ons land zijn vannacht gestopt om de telling later deze dag te hervatten. De uitslag van de waterschappen volgt later deze week.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp