Boete, werkstraf en schadevergoeding voor ondernemer uit Bodegraven

De Nederlandse wetgeving staat bekend om haar strengheid tegen corruptie. Het omkopen van ambtenaren, zoals de 67-jarige ondernemer uit Bodegraven heeft gedaan, is dan ook een ernstig vergrijp dat niet lichtvaardig wordt opgenomen. Toch is deze zaak bijzonder, omdat het Openbaar Ministerie voor het eerst een deal heeft gesloten met een verdachte. De man heeft bekend dat hij Alphense ambtenaren heeft omgekocht om extra werk te ritselen. Hij zou hen in totaal bijna twee ton hebben gefêteerd, betaald en gunsten hebben verleend. In ruil daarvoor kreeg hij informatie waardoor hij een voorkeurspositie had bij het gunnen van werk en extra klussen kon binnenhalen. De zaak kwam aan het licht nadat er in april 2017 een melding binnenkwam bij Meld Misdaad Anoniem.

Het OM en de verdachte hebben een deal gesloten over de strafmaat. De verdachte krijgt een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf. Daarnaast moet hij een boete van 147.730 euro betalen en een half miljoen aan Alphen als vergoeding voor de geleden schade. De rechter heeft deze deal goedgekeurd en de verdachte heeft bekend en meegewerkt aan het onderzoek.
 

Deze zaak roept de vraag op of deals zoals deze een goede zaak zijn voor het Nederlandse rechtssysteem. Aan de ene kant biedt het verdachten de mogelijkheid om schuld te bekennen en mee te werken aan het onderzoek in ruil voor een lagere strafmaat. Hierdoor kan een zaak sneller afgehandeld worden en kan de verdachte sneller weer verder met zijn leven. Aan de andere kant kan het de indruk wekken dat een rijke verdachte met een goede advocaat gemakkelijker wegkomt met zijn misdaden dan een minderbedeelde verdachte zonder goede advocaat.
 

Het is aan de rechter om te bepalen of een deal acceptabel is en of de strafmaat recht doet aan de ernst van het vergrijp. In deze zaak lijkt de strafmaat in verhouding te staan tot de gepleegde feiten en is er sprake van een bekentenis en medewerking aan het onderzoek.Het is belangrijk om te benadrukken dat het omkopen van ambtenaren, zoals de ondernemer uit Bodegraven heeft gedaan, een ernstig vergrijp is dat niet getolereerd mag worden. Het ondermijnt het vertrouwen in de overheid en de integriteit van ambtenaren. Het is dan ook goed dat het OM deze zaak serieus heeft genomen en de verdachte heeft gestraft.
 

Al met al laat deze zaak zien dat corruptie niet wordt getolereerd in Nederland en dat het OM er alles aan doet om daders te straffen. Het is aan de rechter om te bepalen of een deal acceptabel is en of de strafmaat in verhouding staat tot de gepleegde feiten.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp