18 jaar? Gefeliciteerd! Dan ben je ook financieel volwassen

Voor je gevoel verandert er niet zoveel op je verjaardag, maar financieel is het een hele stap. Volgens de wet ben je op je 18e volwassen en ook financieel zelfstandig. Je kunt zelf abonnementen en contracten afsluiten, geld lenen, studiefinanciering en toeslagen aanvragen. En alleen jij hebt nog toegang tot je bank- en spaarrekening, je ouders of verzorgers niet meer.

Er komt dus ineens veel nieuws op je pad. Zaken die je uit moet zoeken, waar je misschien helemaal geen zin in hebt. Maar het is wel superbelangrijk. Misschien heb je omgaan met geld meegekregen van je ouders en is het logisch dat je hen om hulp kunt vragen. Misschien heb je geen hulp bij de hand, of wil je het helemaal zelf uitzoeken.

Slim om te weten:

  • Maak een DigiD aan voor alle zaken die je moet regelen met de overheid, daarvoor kun je een app downloaden en heb je je burgerservicenummer nodig.
  • Sluit een zorgverzekering af en vraag zorgtoeslag aan met je DigiD.
  • Misschien heb je ook recht op huurtoeslag?
  • Denk na over een WA-verzekering.
  • Je kunt studiefinanciering aanvragen, maar je moet ook lesgeld gaan betalen.
  • Als je een bijbaan hebt kun je misschien belasting terugvragen.
  • Je mag gaan stemmen, en …
  • Je moet je eigen boetes betalen …

De beste tip die VOTA je kan geven: maak een budgetoverzicht en zorg voor een overzichtelijke administratie van je inkomsten en uitgaven. Daar zijn verschillende apps voor of download het budgetoverzicht van onze website, gratis op votad.nl.

Kijk vooral op Geldfit.nl, bij het thema jongeren en geld, daar staan slimme tips en links! En vraag hulp als je er niet uitkomt. We helpen je graag. https://geldfit.nl/thema/wat-moet-je-regelen-als-je-18-wordt/

Renée Aben is coördinator bij VOTA, de vrijwilligersorganisatie die inwoners van Bodegraven-Reeuwijk helpt met geldzaken.
www.votad.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter