Kracht & Kleur in het Regthuys Nieuwkoop


Maandelijks komen kunstenaars uit het hele land exposeren in het Reghthuys. Deze maand twee verrassende kunstenaars waar de kleur van afspat. Coby van Dijk, die gefascineerd is door de kracht kleur in de natuur en Katinka Bosch die als geen ander in staat is kleuren te vangen in glas.

Coby van Wijk

Coby van Wijk studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en daarna aan de Vrije Academie in Den Haag.
In 1981 heeft zij een “Centrum voor culturele vorming” opgericht, waar zij haar liefde voor het schilderen en de schilderkunst kon overdragen aan anderen. Zelf ervaart ze dat ze de behoefte heeft stemmingen om te zetten in kleuren. Zo kan ze genieten van wat anderen misschien als barre weeromstandigheden zien : regen, sneeuw, zwiepende en brekende takken, in elkaar stortende bouwvallen of dreigende luchten.

 Daarnaast fascineert haar ook het stralende openbloeien van een zomerdag of de kleurenpracht van de herfst. Met al deze indrukken maakt zij haar schilderijen, die haarzelf, maar ook vele anderen gelukkig maken.

Deze expositie voelt voor Coby als een afsluiting van haar werkzame periode als kunstenaar. Het geeft haar de gelegenheid om het Hospice in Nieuwkoop te sponsoren met een deel van de opbrengst van de schilderijen.  Het geeft u dan ook de gelegenheid hiervoor een bijdrage in de spaarpot te doen.

Katinka Bosch

Katinka Bosch ontdekt op jonge leeftijd al dat zij graag tekent. In haar studententijd komen schilderen en glaskunst om de hoek kijken. Aan de Glasgow School of Art leert ze uiteindelijk het vak. Haar creativiteit voert inmiddels de boventoon. Na terugkomst begint ze in Nederland haar label ‘KLASS Katinka Art Glass’ (2018).

Kleur en structuur toevoegen aan een compositie en het werken in lagen bevaltlen haar wel. Ze slijpt, polijst en bewerkt het in de glasoven. Ook experimenteert ze met gebroken ruiten en ander vlakglas. Glas is immers een duurzaam materiaal. Restglas is zeldzaam, dus verwerkt ze zelfs de kleinste splinters. Vandaar de mooie kleurvlakjes in haar sieraden en andere objecten.

Naast objecten (schalen, kelken en schermen), maakt Katinka 2 keer per jaar een collectie sieraden voor een skandinavisch kledingmerk.

Bij Volksuniversiteit Hilversum geeft ze cursussen schilderen met glas. En in eigen atelier workshops glassfusing

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp