Houd rekening met het broedseizoen

Tips om dieren een rustige kraamtijd te bezorgen

Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot. In een drukke provincie als Zuid-Holland is dat in de kleine snippers natuur, tussen stad en industrie, niet vanzelfsprekend. Daarom zet Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zich de komende maanden éxtra in om de overlevingskansen voor deze nieuwe generatie te vergroten. En daar kunnen de boswachters jouw hulp goed bij gebruiken. Zodat dieren in deze kraamperiode de rust krijgen die ze zo hard nodig hebben.

Waarom is rust zo belangrijk


Boswachter Mirjam Eikelenboom vertelt: “In de periode 1 maart tot 15 juli zijn veel vogels op hun kwetsbaarst. Ze zijn zo druk met paren en jongen groot brengen dat ze interen op hun reserves en heel makkelijk opschrikken. Grondbroeders zoals de kievit en grutto verlaten zomaar hun nest wanneer ze schrikken van wandelaars of loslopende honden. Als het te lang duurt voordat de vogel terugkeert, koelen de eieren zoveel af dat ze niet meer uitkomen.” Het is ook de tijd dat reekalfjes worden geboren. Vertrouwend op hun schutkleur liggen ze in het gras te wachten op hun moeder. Een loslopende hond is voor hen levensgevaarlijk.

Tips waarmee jij zorgt voor rust tijdens broedseizoen


“Houd je aan de regels van het gebied”, vat boswachter Mirjam samen. “Houd je hond aan de lijn en blijf op de paden. Is een gebied afgesloten? Respecteer dit dan. Sommige wandelpaden sluiten we tijdelijk af, zoals Bilwijk en Nespolder in de Krimpenerwaard èn het Vogelhoff bij Leiden. Op de Oudelandse Zeedijk in Ouddorp geldt tijdens het broedseizoen een aanlijnplicht, zodat vogels de rust in de kraamtijd krijgen die ze hard nodig hebben.”

Verrekijker mee!

Het voorjaar is bovenal een periode van genieten van al het prille geluk. Boswachter Mirjam heeft nog een laatste tip: “Neem je verrekijker mee: kieviten en tureluurs die samen een kraai wegjagen kun je vanaf een pad of dijk vaak ook goed zien en is een prachtig schouwspel!”.

Twijfel je of de paden in het natuurgebied open zijn, check dan voordat je op pad gaat de website: zhl.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter