Mijnklimaatpartij: meet-up over schoolmoestuinen     

 De volgende meet-up van mijnklimaatpartij gaat over schoolmoestuinen, en wordt op zaterdag 11 maart om 10.30 uur gehouden in de Klimaatwinkel, Prins Hendrikstraat 10 in Bodegraven. Het is de start van een campagne om in de komende jaren op alle scholen voedsel en klimaat op het programma te krijgen, op een speelse manier, met een eigen moestuin op of nabij de school.

De meet-up wordt georganiseerd samen met Missie Moestuin van de Bodegraafse Sandy Zwaan. Met haar eigen initiatief Missie Moestuin heeft ze al ervaring met het begeleiden van scholen om een schoolmoestuin op te zetten. Dat deed ze bijvoorbeeld al met de bakken die bij de scholen in de Dronenwijk zijn geplaatst door de gemeente. Dus helemaal nieuw is het onderwerp niet meer.

Rafeltuinen

Iedereen die belangstelling heeft voor deze campagne is uitgenodigd om bij de meet-up te komen meedenken. Dat kunnen ook ouders zijn van schoolkinderen, of buren van de school. Er zijn al tal van ideeën om mee aan de slag te gaan. Zo kan er bij ruimtegebrek ook getuinierd worden bij de omheining van bedrijven of als rafeltuin in de buurt, wat her en der al gebeurt als “guerrilla gardening” of stadstuinen. Het zou ook vorm kunnen krijgen als een voedselbos met ook vruchten dragende struiken. Klimaatwethouder Van den Heuvel heeft ook de suggestie gedaan van een “Tiny Forest” waarmee al in meerdere gemeenten wordt geëxperimenteerd.

Bij de foto: Sandy Zwaan tijdens een eerder project met schoolkinderen op de moestuin

Fijne ervaring

Aan enthousiasme geen gebrek bij mede-organisator Sandy Zwaan: “Alles wat je als kind leert, voelt, proeft en beleeft blijft een herinnering voor altijd! Ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Het is heel makkelijk om het zo tot een fijne ervaring te maken, waar een kind ook nog veel van leert. Je kunt er ook heel goed de ouders bij betrekken”. Zei ziet het als een uitdaging handen en voeten te geven aan de uitdaging van deze tijd, waarin ook kinderen zich zorgen maken om duurzaamheid en klimaat – maar hoe maak je het niet te zwaar, en kunnen ze tóch zelf iets doen, ook aan het zichzelf gezond en prettig voelen.

Aansprekend

Ook voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij ziet het helemaal zitten. “We hebben vorig jaar een peiling gedaan onder de aanhang van onze klimaatbeweging naar welke onderwerpen het meeste aanspreken om mee aan de slag te gaan. Daar kwam de schoolmoestuin als favoriet bij uit de bus. Erg leuk dat we daar nu handen en voeten aan gaan geven”. Eerder waren er al meet-ups over bomen planten, ruilen&delen, olivijn en elektrische deelauto’s. Mijnklimaatpartij komt ieder seizoen met een nieuw initiatief.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter