Creativiteit wordt niet altijd beloond. Dat ondervond Frank Rijkaart, gemeenteraadslid voor Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk (LLB-R) tijdens de raadsvergadering van woensdag 15 februari. Zijn motie om de circa 150 woningen in de Bodegraafse wijk Weideveld, die op een systeem voor warmte- en koude-opslag (WKO) zijn aangesloten, daarvan af te koppelen (“de tijd is er na bijna tien jaar ellende rijp voor”) en op het gasnet aan te sluiten, haalde de eindstreep niet en kwam zelfs niet uit de startblokken.
“Geef de wethouder gelegenheid zijn werk te doen” (D66). “Geen duurzame oplossing, de omgekeerde wereld” (Groen Links). “Een weinig kansrijke onderbreking van het nu lopende juridische traject met leverancier Eteck” (SGP). “De ingezette koers niet nu afbreken nadat die pas kort geleden is ingezet” (PvdA). Deze geluiden klonken tijdens de behandeling van Rijkaarts motie vanuit de raad naast alle waardering voor de creativiteit die hij naar vrijwel ieders mening had getoond.
Uitweg
Van het gas af hoeft niet per se, een warmtepomp kan ook”, probeerde de lokale liberaal zijn motie nog te redden, maar tevergeefs. De oudste was weer eens de wijste: raadsnestor en SGP-er Henk van der Smit bood Rijkaart een elegante uitweg, waarvan de laatste direct gebruik maakte: behandeling van de motie in een besloten commissievergadering na terugtrekking daarvan door de indiener.
Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) kritiseerde de bewonersbrief met bijlagen vol technische details die het ‘Team Projecten WKO Weideveld’ onlangs rondstuurde en aan de basis lag van het tumult in de raad: “een ingewikkeld verhaal waarvoor je een technische studie moet hebben afgrond om hem te snappen”.
Ook Robin Borg (Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk) hekelde de ingewikkeldheid van de brief en de zijns inziens onredelijke antwoordtermijn van een week na de verzenddatum, 10 februari: “je moet specialist zijn om hieruit te komen, laat staan tijdig te kunnen reageren. Deze brief schiet zijn doel voorbij en houdt de bewoners op afstand”. Borg stelde voor over de minimale eisen waaraan de WKO-installatie in de toekomst zou moeten voldoen, eerst een bewonersavond te organiseren en aanpassingen van die eisen pas daarna te delen met Eteck.
Legionella
Uit een rapport van technisch dienstverlener Unica zou blijken dat het bedrijf zijn legionellapreventie niet op orde heeft. “Voldoet Eteck ook op dit punt aan het contract?” De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet, aldus verantwoordelijk wethouder Robin Kersbergen, “geen aanleiding hieraan op korte termijn iets te doen.”