Zo mooi kan het Nederlandse lied zijn

In perfecte vierstemmige harmonie: Moerstaal van De meisjes met de Wijsjes in het Evertshuis


Het is een van de mooiste Nederlandse songteksten. Omarm me van de Zeeuwse rockband BLØF. Doorgaans word je niet snel blij wanneer het gecoverd wordt. Een toon die niet bevalt en je verlangt al snel naar het origineel, maar daar was afgelopen donderdagavond 9 februari geen moment sprake van. De perfectie vierstemmige vertolking van ‘De meisjes met de Wijsjes’, die in het Evertshuis in Bodegraven optraden met de voorstelling Moerstaal, verloor geen moment aan kracht. Integendeel. Ontdaan van alle onnodige muzikale versieringen ging het lied rechtstreeks je hart in

De vrijwel uitverkochte voorstelling was dan ook een heerlijke avond met vier pittige ‘tantes’, die op onnavolgbare wijze er in slaagden muziek, taalkunst, een lach en een traan samen te brengen. Het is de tweede voorstelling van deze Nederlandse vocalgroep, waarbij de mooiste ‘wijsjes’ uit het vaderlandse repertoire worden afgewisseld met dolkomische sketches met onze taal als de grote gemene deler. Nooit geweten hoe humoristisch spreekwoorden en gezegden kunnen zijn door simpelweg een paar woorden om te wisselen

Lekker stoer

De stemmen van Fardoe Swaanswijk, Arianne Abbestee, Simone Breukink en Tessa Jimmink waren die avond geen enkel moment uit balans en dankzij de unieke dimensie die zij neer wisten te zetten, ontdekte je al snel hoe mooi de poëzie van het Nederlandse lied eigenlijk is. De muzikale begeleiding was in de vakkundige handen van de veelzijdige Martijn Bos. Menigmaal als gewillig ‘slachtoffer’ van de dames, bespeelde hij moeiteloos het ene na het andere instrument.

Ieder lied was een pareltje op zichzelf en dat vormde soms een beetje het struikelblok tijdens de voorstelling. Tussen al die schoonheid en sketches miste je af en toe een logisch verhaallijn. Dat werd overigens ruimschoots gecompenseerd door intieme ontroerende momenten. Zoals toen een gezongen lied volledig overging in gebarentaal en je heel even een glimp kreeg hoe het moet zijn wanneer je geen muziek kunt horen.

Wissel dat af met de nodige hilarische scenes. Bijvoorbeeld wanneer dildo’s dienst deden als muziekinstrumenten en voordat je het weet is al dat moois veel te snel voorbij.

Volgens jaar gaan de Meisjes overigens verder onder de naam IVY en slaan hun vleugels uit naar het Engelstalige repertoire. Ik ben nu al benieuwd.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp