Lokaal Liberaal pleit voor doorbraak WKO Weideveld

In een motie pleit Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk voor een doorbraak in het dossier WKO (Warmte-Koude Opslag- systeem) Weideveld. “De bewoners hebben na 15 jaar lang genoeg gewacht”, vinden de liberalen. “Onderzoek of gebruikers in de wijk willen overstappen op het reguliere gasnet en ontmantel bij een positief antwoord het systeem.

Het warmte koude systeem is al vanaf de ontwikkeling het zorgenkindje van de wijk. Niet alleen in technisch opzicht, maar ook wat betreft duurzaamheid en milieudoelstelling. Destijds werd het warmtenet nog gelanceerd als de oplossing voor de toekomst van de nieuwbouwwijk. Maar wanneer blijkt dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk niet in staat is om het afgesproken en vereiste bouwvolume te leveren (zo’n 800 woningen), trekt energieleverancier Nuon de stekker uit de verdere ontwikkeling. Uiteindelijk worden slechts 143 woningen aangesloten. In 2017 stoot Nuon het WKO systeem definitief af en wordt het overgenomen door de huidige exploitant Eteck Energie uit Voorburg

Duurzaamheids en CO2-normeringen nooit gehaald

Al die jaren stapelen de problemen met de WKO-installaties op. CO2 normeringen worden niet gehaald en ook de gewenste stikstofreductie blijkt niet mogelijk te zijn. Daarnaast kampen de gebruikers met technische problemen op het gebied van levering(-szekerheid), temperaturen, waterkwaliteit, legionella en mankementen aan binnen en buiteninstallaties.

Vorige maand dienden de oppositie partijen Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk (LLBR), Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk (BB-R), de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie nog een motie van treurnis in tegen portefeuillehouder wethouder Robin Kersbergen vanwege het niet nakomen van beloften aan zowel bewoners als de raad.

Ondertussen rijzen de kosten die binnen het ambtelijk apparaat gemaakt worden in dit dossier steeds verder de pan uit. Ambtelijke kosten, kosten rondom WOO-verzoeken, ingeschakelde externe juristen, advocaten en adviseurs etc. Het einde is nog lang niet in zicht.

Kersbergen gaf vorige maand aan dat naar verwachting pas in september de resultaten van verschillende metingen bekend zijn. Die kunnen mogelijk dienen als basis voor vervolgstappen, waarbij dwangsommen en een gang naar de rechter niet worden uitgesloten.

‘Onacceptabel’

Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk vindt het onacceptabel dat belanghebbenden na bijna 15 jaar nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn en roept het college van Burgemeester en Wethouders met de motie concrete stappen te nemen. Die bestaan onder meer uit een korte inventarisatie naar de bereidheid van de gebruikers in de de wijk over te stappen van het WKO systeem naar het reguliere gasnet.

Bij een positief resultaat kan dan direct doorgepakt worden en met Eteck in gesprek worden gegaan over de uiteindelijke ontmanteling van het systeem in Weideveld. Volgens LLBR voorkomt dit verdere frustraties en vooral verdere oplopende kosten.


MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter