Filmhuis Gouda, Programma

Woensdag introduceert ethiek-docent Jielis van Baalen BLEU de eerste film uit Kieslowski’s gerestaureerde TROIS COULEURS-trilogie. De twee weken erna volgen BLANC en ROUGE. Vanaf deze week is het Chinese RETURN TO DUST te zien, een teder portret van twee verschoppelingen die in alle nederigheid, met hun blote handen, samen een boerenleven opbouwen.

Jubileum: drie keer TROIS COULEURS — wo. 8 feb: BLEU


Krzysztof Kieslowski vierde dertig jaar geleden met zijn trilogie over de Franse idealen ‘libertéegalité en fraternité’ grote successen in de filmhuizen. De reeks is nu gerestaureerd en opnieuw te zien, elke woensdag in Filmhuis Gouda met een inleiding door ethiek-docent en schrijver Jielis van Baalen. In BLEU verliest Julie (een jonge Juliette Binoche) haar gezin in een ongeluk en wil alles achter zich laten. Maar alleen zij kan het muziekstuk voltooien waaraan haar man werkte. Won drie Césars en de Gouden Leeuw (Venetië). 

— €4,50 korting met jubileum-passie — info/kaartjes…

Voor deze trilogie is een Passe-partout te koop, waarmee (vervolgens) kaartjes aangeschaft kunnen worden. Maar voor deze voorstellingen zijn ook los, dus zonder passe-partout, kaartjes te koop.

• (Eerst) een passe-partout kopen …

• 8 feb: BLEU: losse kaartjes…
• 15 feb: BLANC: losse kaartjes…
• 22 feb: ROUGE: losse kaartjes…

nieuw — RETURN TO DUST


Op het Chinese platteland verslijt de altijd geschoffeerde Guiying haar leven in een schuur en doet de in zichzelf gekeerde Ma zeer nederig zijn werk. Om van ze af te komen arrangeren hun families een huwelijk tussen de verschoppelingen. Met een ezel als enig bezit vertrekken ze van huis. In mooie, ontroerende scenes zien we hoe Ma en Guiying tegen ieders verwachting in een gelukkig, simpel bestaan opbouwen, alles met blote handen (soms letterlijk) uit de aarde winnend op het ritme van de natuur. De twee schenken elkaar de aandacht en genegenheid die hen zelf altijd is ontzegt en vol toewijding overwinnen ze de zware kanten van het harde boerenbestaan. Dit in China succesvolle tedere drama werd daar al snel uit de bioscoop (en overal op internet) verbannen.

 — info/kaartjes…

Volgende week


Met haar documentaire DE KONINKLIJKE REPUBLIEK maakte de Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos een fraai portret van de doorgaans onderbelichte (maar onmisbare) slagwerk- en paukensectie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Dankzij hun diverse en unieke vaardigheden krijgen ze binnen het 135-jarige toporkest de vrijheid om hun eigen instrumenten te kiezen, hun eigen ruimte te beheren en zelfs de muziek op hun eigen manier te interpreteren. Een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en muziek op hoog niveau.

45 Jaar: Binnenkort

Jubileum: vrijdag 10 feb — Filmconcert met THE GENERAL (1926)
Filmpianist Daan van den Hurk, directeur en oprichter van het Nederlandse Silent Filmfestival, speelt live in onze filmzaal een filmscore bij de beroemde zwijgende klassieker THE GENERAL van Buster Keaton. Deze tijdloze en perfecte, misschien zelfs nooit echt geëvenaarde achtervolgingsfilm, vertelt het verhaal van een machinist (Keaton), zijn geliefde stoomlocomotief ‘The General’ en zijn meisje tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Adembenemende decors, ongelooflijke stunts met echte treinen, slapstick, groots historisch drama en een oprechte karakterkomedie van niveau. 

— €4,50 korting met jubileum-passie — info/kaartjes…

Jubileum: za.mi. 18 feb — festivaldag ”Best of IDFA 2022 on Tour”
Een middag lang met een speciale selectie van de beste films uit het Internationale Documentaire Festival Amsterdam van afgelopen november, zoals elk voorjaar in Filmhuis Gouda te zien. Tussendoor volgens traditie broodjes en soep tegen een schappelijke prijs

 — €4,50 korting met jubileum-passie — info/kaartjes…

Jubileum: do. 23 feb — Movies that Matter: BUTTERFLY VISION
De februari-film van onze filmreeks rondom maatschappij en mensenrechten, stelt de vraag hoe menselijkheid kan overleven na de mensonterende gebeurtenissen van de oorlog in Oekraïne. In dit rauwe, indrukwekkend geacteerde drama weigert de getraumatiseerde Lilia de rol van slachtoffer op zich te nemen. 

— Eenmalige voorstelling met gastspreker(s) — €4,50 korting met jubileum-passie — info/kaartjes…

foto_0

TROIS COULEURS – BLEU
:: korting met jubileum-passie.
:: film met inleiding
:: Passe-partouts verkrijgbaar

Krzysztof Kieslowski vierde dertig jaar geleden met zijn trilogie over de Franse idealen liberté, egalité en fraternité, grote successen in de filmhuizen. De reeks is gerestaureerd en opnieuw te zien, in Filmhuis Gouda, elke woensdag met een inleiding door ethiek-docent en schrijver Jielis van Baalen. In BLEU verliest Julie (een jonge Juliette Binoche) haar gezin in een ongeluk en wil alles achter zich laten. Maar alleen zij kan het muziekstuk voltooien waaraan haar man werkte. Won drie Césars en de Gouden Leeuw (Venetië).


• info/losse kaartjes voor BLEU…

Woensdag 8 februari 20:00 uur

foto_1

RETURN TO DUST
Op het Chinese platteland verslijt de altijd geschoffeerde Guiying haar leven in een schuur en doet de in zichzelf gekeerde Ma zeer nederig zijn werk. Om van ze af te komen arrangeren hun families een huwelijk tussen de twee verschoppelingen. Met een ezel als enig bezit vertrekken ze van huis. In mooie, ontroerende scenes zien we hoe Ma en Guiying tegen ieders verwachting in een gelukkig, simpel bestaan opbouwen, alles met blote handen (soms letterlijk) uit de aarde winnend op het ritme van de natuur. De twee schenken elkaar de aandacht en genegenheid die hen zelf altijd is ontzegt en vol toewijding overwinnen ze de zware kanten van het harde boerenleven. Dit in China succesvolle tedere drama werd daar al snel uit de bioscoop (en van het internet) verbannen.
• info/kaartjes…

VR 3 februari, 20:30, MA 6 februari 14:30, DO 9 februari 20:00, DI 14 februari 14:30

foto_2

BROKER
De Japanse regisseur Kore-eda Hirokazu (SHOPLIFTERS), gespecialiseerd in films over ‘alternatieve’ families, plaatst zijn nieuwe film in Korea. In Kore-eda’s films heeft iedereen een verhaal. Achter iedere beslissing zit een complexe realiteit verborgen. Zo nodigt hij ons uit terughoudend te zijn met snelle oordelen en vooringenomenheden. Verwonder je over de slagkracht van het bij elkaar gerommelde ‘gezin’ dat zich liefdevol ontfermt over een kind dat voortdurend op het punt staat te verdwijnen in de illegale babyhandel.


• info/kaartjes…

ZA 4 februari 20:30, DI 7 febuari 14:30, ZA 11 februari 16:30, MA 13 februari 20:00


foto_3

LIVING
IJzersterke en smaakvolle remake van Akira Kurosawa’s IKIRU (1952) speelt in Londen in 1953. Wanneer de op-en-top Britse kantoorklerk Mr. Williams (Bill Nighy) na dertig jaar trouwe, maar volstrekt nutteloze dienst te horen krijgt dat hij nog maar kort te leven heeft, probeert hij de verloren tijd in te halen. Hij heeft echter geen idee hoe. Krachttoer van Bill Nighy die perfect balanceert tussen wanhoop en waardigheid.


• info/kaartjes…  

WO 1 14:30 , VR 3 februari 15:30, ZO 5 februari 11:00, DI 7 februari 20:00, DO 9 februari 14:30, ZO 12 februari 15:00

foto_4

PRESQUE
Innemende road- en buddymovie treedt in de voetsporen van feelgoodfilms INTOUCHABLES en HORS NORMES. De twee hoofdrolspelers, waarvan een met een lichamelijke beperking, schreven èn regisseerden deze aanstekelijke film zelf. De introverte begrafenisondernemer Louis neemt tegen zijn bedoeling in, levensgenieter Igor mee in zijn lijkwagen op een lange ongeplande rit door Frankrijk. Via omwegen ontdekken ze dat ze minder van elkaar verschillen dan ze hadden gedacht…


• info/kaartjes…

ZA 4 februari 16:30 MA 6 februari 20:00 ZO 12 februari 20:00 DO 16 februari 14:30

foto_5

DE ACHT BERGEN
Deze verfilming van de internationale, prijswinnende bestseller ‘Le Otto Montagne’ van Paolo Cognetti is een indrukwekkend verhaal over leven, oorsprong en vriendschap. Voor de regie tekenden het Belgische regieduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen, bekend van THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN en DE HELAASHEID DER DINGEN.


• info/kaartjes…

DO 2 februari 20:00 ZO 5 februari 15:00 WO 8 februari 14:30 VR 10 februari 15:00 DI 14 februari 20:00

foto_6

TRIANGLE OF SADNESS
De nieuwe, bonte satire van Ruben Östlund won na een Gouden Palm nu ook alle grote Europese Filmprijzen: Beste film, regisseur, acteur èn scenario. Net als THE SQUARE is het allemaal prikkelend ongemakkelijk en lachwekkend tegelijk. Östlund richt zijn pijlen op de schrijnende ongelijkheid in onze (westerse) wereld en neemt de kijker mee naar hypocriete, decadente kringen waar schoonheid (modellen) en rijkdom (miljonairs) de macht delen, met als levendig middelpunt een gedoemd luxe-jacht in exotische wateren.


• info/kaartjes…

DO 2 februari 14:30, ZO 5 februari 20:00, ZO 12 februari 11:00, WO 15 februari 14:30

foto_7

THE GENERAL (FILMCONCERT)
:: Korting met Jubileum-passie
:: Eenmalig — eigen import

Daan van den Hurk, directeur en oprichter van het Nederlandse Silent Filmfestival, speelt live in onze filmzaal op piano een filmscore bij de beroemde zwijgende klassieker THE GENERAL van Buster Keaton. The general is een tijdloze en perfecte, eigenlijk nooit echt geëvenaarde achtervolgingsfilm. Deze vertelt het verhaal van een machinist (Keaton), zijn geliefde stoommachine ‘The General’ en zijn meisje tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Adembenemende decors, ongelooflijke stunts met echte treinen, slapstick, groots historisch drama en een oprechte karakterkomedie van hoog niveau ineen.


• €4,50 korting met jubileum-passie — info/kaartjes…

VR 10 februari 20:30

foto_8

BEST OF IDFA 2022 ON TOUR
:: Korting met Jubileum-passie
:: Eenmalig

Een middag lang met een speciale selectie van de beste films uit het Internationale Documentaire Festival Amsterdam van afgelopen november, zoals elk voorjaar in Filmhuis Gouda te zien. Tussendoor volgens traditie broodjes en soep tegen een schappelijke prijs


• €4,50 korting met jubileum-passie — info/kaartjes…

ZA 18 februari 11:30


MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter