Parkinson-boksen, verbazingwekkend leuk

Bewegen en sporten kunnen een positief effect hebben op mensen met de ziekte van Parkinson. Dat hebben verschillende studies inmiddels aangetoond. Toch is boksen niet de eerste sport waar je dan aan zou denken. Het blijkt niet alleen een geschikte sport te zijn in combinatie met de ziekte van Parkinson. Ook mensen met CVA, MS en Alzheimer hebben er baat bij. Boksen stimuleert niet alleen het uithoudingsvermogen, ook verbeterd het de balans en spierkracht. Bokstraining volgen betekent overigens niet dat je de ring in moet: de training is een vorm waarbij vooral geen echt contact wordt gemaakt. Dit maakt het voor de meeste mensen een stuk laagdrempeliger.

De resultaten zijn verbazingwekkend, zegt trainer Erwin Lagcher. Als boks- en fitnesstrainer was hij meteen geïnteresseerd in het fenomeen Parkinson-boksen. “Ik ben als personal coach altijd bezig met verbeteren van de leefkwaliteit. Dat geldt voor cliënten die willen afvallen, hun conditie willen opvoeren of gewoon een gezondere levensstijl voorstaan”

“Daarbij horen uiteraard ook therapieën voor mensen met fysieke beperkingen. Door regelmatig te oefenen voelen zij zich fitter en wordt hun leven plezieriger. De ziekte van Parkinson is een hel voor je lichaam. Het is een hersenziekte, die trillen, traagheid, disbalans en plotseling verstijven veroorzaakt. Overigens verloopt dat proces voor elke patiënt anders. In de Verenigde Staten hebben ze ontdekt dat boksen de oog-hand coördinatie positief beïnvloedt. Behalve een bijdrage aan het verbeteren van motorische vaardigheden, helpt regelmatig fysiek bewegen ook bij bij het verminderen van angst en depressie, die vaak voorkomen bij mensen met de ziekte. Volgens de bokstrainer lopen er inmiddels heel wat tevreden Parkinson-patiënten rond. Ze hebben er lol in en ze durven veel meer.”

Ook in Bergambacht, Bodegraven, Gouda, Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Rotterdam en Woerden is het mogelijk om Parkinson-boksen te volgen. Meer informatie is te vinden op de website https://parkinsonboksennederland.nl/

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter