Nieuwe Omgevingswet opnieuw uitgesteld tot volgend jaar

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft laten weten dat de invoering van de nieuwe Omgevingswet opnieuw wordt uitgesteld. Het vizier is nu gericht op januari 2024. Uitstel is volgens de minister nodig omdat is gebleken dat gemeenten en het bedrijfsleven meer tijd nodig hebben om de ingrijpende wet voor te bereiden en te implementeren.

De Omgevingswet moet gaan bestaan uit een samenvoeging van in totaal 26 wetten op het gebied van water, bodem, lucht, natuur, infrastructuur en gebouwen. Het doel van de wet is om aanpassingen in de ruimtelijke ordening simpeler en sneller te maken, maar van verschillende zijde is er ook flink kritiek op de wet te horen. De uitkomst zou een wettelijk stelsel worden, dat qua omvang en complexiteit eerder ingewikkelder wordt dan eenvoudiger. Ook is burgerparticipatie een vaste onderdeel van de wet, maar vrijwel niemand heeft een overzicht wat nu precies gaat inhouden.

De eerste kamer ging al in 2016 akkoord met de wet, maar zeven jaar later is deze nog steeds niet in werking getreden. Voor uitvoeringsproblemen op het gebied van ict blijkt keer op keer het grote struikelpunt te zijn. Dat was ook de reden van het uitstel afgelopen oktober naar invoering in januari 2023.

De Jonge heeft de Kamer nu laten weten dat het systeem werk. Toch vraagt hij nog een jaar de tijd zodat er bij de uiteindelijke uitvoering niets misgaat.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter