Motie van Treurnis treft wethouder in WKO dossier

Een wethouder die geconfronteerd wordt met een Motie van Treurnis is een kaart die niet snel wordt getrokken. Toch zagen Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk, de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk, tijdens de gemeenteraad woensdagavond 25 januari, politiek geen andere weg om VVD-wethouder Robin Kersbergen tot orde te roepen. Kersbergen had niet alleen een vorig jaar unaniem aangenomen motie inzake het WKO-dossier naast zich neergelegd. Hij had ook verzaakt de gemeenteraad hierover in te lichten.

WKO systeem al jaren een hoofdpijndossier

Geconfronteerd met een Warmte-Koude-systeem dat niet naar behoren functioneert en soms zelfs schade veroorzaakt aan installaties binnenshuis, strijdt een groep inwoners van de Wijk Weideveld al jaren tegen Energieleverancier Eteck. Problemen die met name zijn ontstaan nadat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk besloot had niet langer een hele wijk, maar slechts een honderdtal huizen aan te sluiten op een collectieve warmte/koudevoorziening. Het systeem dat energiegigant Nuon hiervoor had ontwikkeld en gebouwd zou hierdoor op termijn nooit duurzaam of rendabel kunnen worden. Nuon besloot afscheid te nemen van het project en betaalde de gemeente een afkoopsom. Die was op zijn beurt allang blij dat Bodegraven-Reeuwijk niet langer aan een aantal verplichtingen was gehouden. Zoals de afspraken over het te realiseren bouwvolume in de wijk. Door de gevolgen van de bankencrisis niet langer haalbaar.

Remco Tijssen, fractievoorzitter Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk

Het excuus van de wethouder is op zijn plaats en wordt gewaardeerd. De bewoners zijn echter wederom de dupe van vertraging, dat maakte de motie gepast. Na deze waarschuwing, moet de wethouder zijn woorden nu in daden gaan omzetten.

Contractuele wurggreep

Het systeem heeft uiteindelijk nooit kunnen voldoen aan de verwachtingen die bij de verkoop van de nieuwbouwwoningen was voorgespiegeld. De contracten tussen aangesloten bewoners en de juridische opvolger van Nuon, Eteck, werden onderweg dermate dichtgetimmerd dat opzeggen en zelf een warmtepomp of zonnepanelen installeren niet mogelijk is. Ook de Warmtewet biedt op dit punt weinig soelaas voor de benadeelden.

Hoe vervelend die contractuele wurggreep ook is, er zou vrij weinig aan de hand zijn geweest wanneer het WKO- systeem had gedaan wat het zou moeten doen en daar lopen de mening van de betrokken partijen behoorlijk uiteen. Om tot een juiste beoordeling van de kwaliteit te komen moet eerst duidelijk worden wat referentiekaders en meetpunten zijn. Inhoudelijk al jarenlang een punt van discussie tussen gemeente, bewoners en Eteck, waarbij zelfs de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die toeziet op de uitvoering van de warmtewet, Eteck een tik op de vingers heeft gegeven.

.

Levi Hogendoorn, benadeelde bewoner Weideveld/WKO systeem Eteck

Het is treurig dat we als bewoners opnieuw zeven maanden aan het lijntje worden gehouden, we hadden gehoopt op een doorbraak toen de motie in september 2022 unaniem werd aangenomen.

Motie

Afgelopen september leek er voor de gebruikers van het WKO systeem dan eindelijk een doorbraak te komen. De gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk nam unaniem een motie aan en droeg de wethouder op uiterlijk 20 december 2022 te komen met een opsomming van alle punten waarop Eteck in gebreke blijft. Inclusief een aanmaning aan het adres van de energieleverancier de problemen binnen een redelijke termijn op te lossen met mogelijk dwangsommen tot gevolg.

Die motie heeft de wethouder nu naast zich neergelegd en als onhaalbaar gekwalificeerd. Een opmerkelijke stap volgens de oppositie. Uiteindelijk had de wethouder zelf meegeschreven aan diezelfde motie, inclusief de genoemde deadline van 20 december 2022.

Pas echt in de problemen kwam Kersbergen toen hij meermalen struikelde in zijn antwoord op vragen van Robin Borg (Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk) en Willem Zuyderduyn (Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk) waarom hij zijn ‘eigen motie’ naast zich neer had gelegd en de raad hier vervolgens niet over had geïnformeerd.

Hoewel de motie van treurnis zoals verwacht niet werd aangenomen door de coalitie, die zijn wethouder bleef steunen, zijn het opnieuw de gedupeerde bewoners die aan het kortste eind trekken. De wethouder maakt alsnog pas op de plaats, ondanks de eerdere opdracht van de gemeenteraad. Pas in het derde kwartaal van dit jaar gaat hij met een conclusie komen naar aanleiding van de dan bekende meetresultaten. In de tussentijd krijgt Eteck opnieuw alle gelegenheid problemen op te lossen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter