Een breder onderzoek naar mogelijke oplossingen voor het Evertshuis

Het was even spannend, maar na een langdurige schorsing kwam het er woensdagavond 25 januari toch van. Met enkele aanpassingen werd een door de oppositie ingediende motie door alle fracties van de gemeenteraad in Bodegraven-Reeuwijk unaniem aangenomen. Het college moet nu eerst komen met een integraal plan voor besluitvorming, alvorens een onderzoek te laten uitvoeren naar de toekomst van het Turkenburg-gedeelte van het Evertshuis. Daarnaast moet dit onderzoek breder van opzet worden. Niet het afsplitsen als uitgangspunt, maar ook alternatieven meewegen. Zoals de mogelijkheid schoollokalen of een huisartsenpraktijk in het Evertshuis onder te brengen.

Evertshuis blijft belangrijke cultuurvoorziening

Dat het Evertshuis in de toekomst een belangrijke culturele voorziening binnen de gemeente blijft, wordt niet alleen door alle raadsfracties van ‘links’ tot ‘rechts’ gedragen. Ook voor wethouder Elly de Vries is dit het uitgangspunt. Struikelblok in de politieke discussie is het sterk verouderde deel, voorheen zaadhandel Turkenburg. Het gebouw is in bezit van de gemeente, maar zowel de verduurzaming op korte termijn, als het groot onderhoud gaan stevige investeringen vragen. Geld dat de gemeente niet heeft. Daarbij is van een sluitende begroting wat betreft huuropbrengsten nooit sprake geweest. Die valt op korte termijn ook niet te verwachten, nu de gemeente voornemens is belangrijke huurders, zoals het Klantcontactcentrum en het Social Team, terug te verhuizen naar het Raadhuisplein.

We willen allemaal een oplossing voor het Evertshuis en duidelijkheid voor betrokkenen. Aanvankelijk leken we elkaar als partijen niet te vinden, maar de aangenomen motie is de uitkomst van een mooi proces van verbinding, waarmee we politiek nu verder kunnen. Ook de wethouder.

Els Oliwkiewicz, ChristenUnie

Onderbouwing te mager

Eind vorig jaar was de commissie samenleving nog tot de conclusie gekomen dat de onderbouwing van het verzoek van de wethouder tot zo’n afgekaderd onderzoek te mager was voor een inhoudelijke behandeling in de raad. Vlak voor het kerstreces liet het college echter weten alsnog door te willen gaan op de voorgestelde weg. Zeer tegen de zin van de oppositie. Het antwoord kwam gisteravond in de vorm van de motie.

Ik ben erg enthousiast over de aanpak in Woerden. Daar heeft het college samen met de culturele partners een cultuurmanifest opgesteld. Gebruik makend van de lokale kennis, draagvlak en hiermee ook richtlijnen voor het later op te stellen cultuurbeleid

Willem Zuyderduyn, Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk

Cultureel manifest

Nadat het aanvankelijk leek dat de motie van Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk (BB-R), ChristenUnie, Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk (LLB-R), Groen Links en PvdA zou strandden, gaf Henk van der Smit namens de SGP uiteindelijk de opening in zijn reactie dat zijn partij op een aantal puntjes na ” veel “mooie dingen” had gelezen. De schorsing die volgde op verzoek van Willem Zuyderduyn (LLB-R), bracht de oplossing in de impasse.

Het punt ‘Op korte termijn eerst een cultuurbeleid te vormen dan pas te onderzoeken‘ werd vervangen door ‘In mei 2023 terug te komen naar de raad met een integraal plan voor besluitvorming. Het onderzoek naar de toekomst van het Turkenburgpand wordt nu breder opgezet. Alternatieve mogelijkheden, eerdere onderzoeksresultaten en duidelijke financiële kaders moeten er deel van uit gaan maken.

In de tussentijd zou de wethouder aan de slag kunnen gaan met een breed gedragen Cultureel Manifest naar Woerdens voorbeeld, zoals werd voorgesteld door Zuyderduyn van LLB-R. De daarin geformuleerde uitgangspunten kunnen dan de basis gaan vormen voor een in 2024 te vormen gemeentelijke cultuurbeleid.

Het manifest biedt kansen om vanuit het culturele veld i.s.m. de politiek te kijken naar dat wat echt belangrijk is voor een gezond kunst en cultuurbeleid en wat we willen bereiken. De echte speerpunten worden zo duidelijk en geven ons allemaal houvast voor de toekomst.

Jackie van der Vlis Directeur het Evertshuis Bodegraven

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter