‘Toveren met Blad’ expositie in Boomkwekerijmuseum Boskoop

Op dinsdag 31 januari opent het Boomkwekerijmuseum in Boskoop weer zijn deuren en kunt u tot 11 februari genieten van de unieke tentoonstelling ‘Toveren met blad’ van Elly Nederpeld. Haar ecoprints maakt Elly van pakketjes van bladeren. Die pakketjes wordt een paar uur gekookt in een weckpan en daarna een nacht te drogen gelegd. De bladeren laten door het koken hun pigmenten achter op het papier, meestal met een verrassend resultaat. Als de afdrukken gedroogd en gestreken zijn, gaat ze met de naaimachine aan de slag en gebruikt ze ze in haar prachtige wanddoeken. Het resultaat is niet alleen uniek, maar ook fascinerend.

Het creatieve oog van Elly

Naast ecoprinten werkt de kunstenares met de punchmachine. Het lijkt een kleine naaimachine, maar dan zonder draad. Met behulp van kleine naaldjes wordt stof op stof vastgeprikt. Net als bij de verwerking van de ecoprinten ontstaat er dankzij het artistieke oog van Elly een speels geheel.

Nieuwsgierig geworden? Vrijdag 3 en zaterdag 4 februari neemt zij haar punchmachine mee naar het museum, zodat u kunt zien hoe ze werkt en wat het resultaat is.

Boomkwekerijmuseum Boskoop

Het Boomkwekerijmuseum stelt zich als doel het zorgvuldig bewaren van het Cultureel Erfgoed van de Sierteeltregio Boskoop en dan gaat het niet alleen over het materieel erfgoed (de teelt, de gronden, de aan de boomkwekerij gerelateerde voorwerpen, de monumenten, het landschap, maar ook over het immaterieel erfgoed (de denkwijze, de tradities, de daaraan verbonden gebruiken, verhalen en gewoonten) Hierdoor krijgt de huidige generatie een goed beeld van het verleden en wordt bijgedragen aan haar culturele identiteit.

Er is een permanente expositie die de ontwikkeling toont van de boomkwekerij vanaf de middeleeuwen tot nu. Daarnaast worden er tijdelijke exposities georganiseerd die altijd een relatie met groen hebben. Eenmaal per jaar exposeert de Historische Vereniging Boskoop. In het buitendeel bevindt zich zelfs een museumkwekerij, een vollegrondkwekerij die nog in bedrijf is. Bomen en planten worden er gekweekt als rond 1910, het jaar van de definitieve omslag van nuts- naar siergewassen. Daarnaast is er boomkwekerswoning met alles er op en eraan te bezichtigen.

Meer informatie over het Boomkwekerijmuseum en de exposities zijn hier te vinden

Foto’s: Boomkwekerijmuseum Boskoop

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter