Ontdek het Gouds stadsgezicht van Cornelis Springer in Museum Gouda

Vier dagen gratis entree voor Gouwenaars

Hij werd geboren als vierde zoon van timmerman en aannemer, werd opgeleid tot huisschilder en van zijn oudste broer, architect, leerde hij bouwkundig tekenen en perspectief. Het was dus helemaal niet vanzelfsprekend dat Cornelis Springer zou uitgroeien tot een van de bekendste schilders van landschap en dorpsgezichten in zijn tijd.

Eind vorig jaar kwam een van zijn werken, een prachtig Gouds stadsgezicht uit 1863 in het bezit van het Museum Gouda. Vier dagen lang mogen Gouwenaren gratis kennismaken met het kunstwerk met zicht op de Sint-Janskerk. Op vertoon van een (adres)bewijs kunt u van 9 t/m 12 februari GRATIS het museum in.

Detail van het schilderij van Cornelis Springer

Dankzij particuliere schenkers kwam het toch allemaal nog goed

Het komt niet vaak voor dat een 19de-eeuws Gouds stadsgezicht op de markt komt. Het kunstwerk toont het zicht op de beroemde Sint-Janskerk, op steenworp afstand van het museum. Aanvankelijk lukt het Museum Gouda niet om het schilderij te bemachtigen op de veiling, maar dankzij een bijzondere actie van een aantal betrokken particulieren kon Museum Gouda dit unieke schilderij een week na de veiling alsnog verwerven. H.Museum Gouda is dan ook zeer verheugd dat zij dit schilderij met de steun van een vijftal particuliere schenkers en de Goudse Museumvrienden heeft kunnen verkrijgen. Na een kleine restauratie is het werk nu vanaf februari te zien in het Museum.

Cornelis Springer

Cornelis Springer (1817-1891) behoort tot de belangrijkste topografische kunstenaars van de 19de eeuw in Nederland. Hij wordt gerekend tot een van de bekendste vertegenwoordigers van de Romantiek. Van Gouda maakte hij een aantal stadsgezichten, maar daarvan was er nog geen enkele in een Nederlandse museale kunstcollectie te vinden. Met deze aankoop kan Museum Gouda een befaamde kunstenaar en voor Gouda belangrijke voorstelling aan haar collectie toevoegen.

Op het schilderij is een gedeelte van de noorderzijbeuk van de monumentale Sint-Janskerk in Gouda te zien. Zelfs de beroemde glas-in-loodramen zijn te onderscheiden. Op de voorgrond is het zogenoemde Zakkendragershuisje afgebeeld, met links daarvan het voormalige Kraamvrouwenportaal. Dankzij Springers gedetailleerde weergave en zijn schitterende lichtval, wordt een geromantiseerde versie van een 19de-eeuws stadsbeeld weer tot leven gewekt dat voor Gouwenaars van nu nog steeds zeer herkenbaar is.

Directeur Femke Haijtema: “Dit schilderij is een belangrijke aanvulling op de collectie van de stad. Het is niet alleen bijzonder goed geschilderd, het werk stelt ons ook in staat om de Goudse geschiedenis nog beter in beeld te brengen, voor bezoekers van onze mooie stad en bovenal voor Gouwenaars.”

Museum Gouda was op de hoogte van de veiling van het schilderij van De Grote Kerk te Gouda bij het Venduehuis in Den Haag, maar kon de benodigde middelen onder de gestelde tijdsdruk niet bij elkaar krijgen. Enkele particulieren die dit voor Gouda belangrijke schilderij voor de stad veilig wilden stellen, hebben het schilderij toen gekocht en vervolgens aangeboden aan het museum. Een fantastisch initiatief, dat Museum Gouda in staat stelde om met eigen middelen, een bijdrage van de Goudse Museumvrienden, de gemeente Gouda, én de genereuze bijdragen van deze particuliere kopers het schilderij alsnog te verwerven.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter