Lekker doorfietsen op drukke kruispunten

Op 12 drukke kruispunten in Zuid-Holland zijn vorig jaar detectielussen in het fietspad gelegd. Deze lussen zorgen ervoor dat fietsers lekker kunnen doorfietsen. De lussen zijn in december getest, ze werken goed en de resultaten zijn positief. Daarom gaat de provincie in 2023 op nog eens 19 drukke kruispunten onderzoeken of deze innovatie ook daar toe te passen is.

Een detectielus in het asfalt is een maatregel die ervoor zorgt dat een verkeerslicht de fietser ‘opmerkt’. De detectielus ligt op zo’n 25 meter van de stopstreep, is richtingsgevoelig en ‘weet’ daarom ruim van tevoren dat een fietser het kruispunt nadert, waardoor het verkeerslicht sneller op groen springt. Of wat langer groen blijft, als er nog een volgende fietser nadert. De fietser hoeft zo niet of minder lang te wachten totdat hij het kruispunt kan oversteken. Door deze innovatie toe te passen kunnen fietsers vaak lekker doorfietsen.

Positieve resultaten

De detectielussen die in 2022 zijn gelegd liggen bij fietsoversteekplaatsen met de N208 bij Lisse, de N444 bij Sassenheim, de N492 bij Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet, de N213 bij Naaldwijk en de N206 in Zoeterwoude en Leiden. Waar de N206 de N447 kruist in Leiden is een thermische camera opgehangen die fietsers in de fietstunnel detecteert en vanuit dat signaal de verkeerslichten tipt dat er een fietser in aantocht is. Alle lussen en de thermische camera zijn in december gecontroleerd en werken uitstekend.

Meer ruimte voor de fietsers

Soms zullen fietsers toch moeten wachten. Bij 2 kruisingen is daarvoor meer ruimte gecreëerd. In Naaldwijk, bij de kruising met de Middelbroekweg, en in Hoogvliet, bij de kruising met de Koddeweg, wordt daarom nieuwe belijning aangebracht. Bij de laatste kruising wordt ook de fietsoversteek verbreed, door het naastgelegen voetpad te verplaatsen.

Nog meer detectielussen in 2023

De provincie wil het fietsen graag stimuleren. Want fietsen is gezond, goed voor het milieu en zorgt voor minder drukte op de wegen. Het verbeteren van de verkeerssituatie van fietsers op drukke kruispunten draagt daar natuurlijk aan bij. Daarom wil de provincie in 2023 op nog eens 19 kruispunten onderzoeken of het nuttig is daar detectielussen aanleggen. Op deze kruispunten moeten komend jaar de verkeersregelinstallaties namelijk vervangen worden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter