“Onzin dat een op de vijf melkkoeien kreupel is”

Mijke van der Laan uit Kamerik was er helemaal klaar mee. Volgens een advertentie van de dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier zou een op de vijf melkkoeien kreupel zijn. Van der Laan, zelf dochter van een boer én student HBO agrarische studies, nam contact op met de NS en vroeg hen de inhoud van de advertentie te beoordelen op feiten. Bij het bedrijf van haar ouders lopen er gemiddeld twee van de 85 koeien mank, was haar argument .

Uiteindelijk was de NS het met haar eens. Iedereen is welkom om te adverteren, maar de boodschap moet wel kloppen., liet het bedrijf weten en dat was hier inderdaad niet het geval. Als reactie hierop zijn alle advertenties verwijderd uit de stations in Nederland verwijderd.

Overigens verdwijnt de advertentie niet overal. Van der Laan was met haar klacht ook naar de reclame commissie gestapt. Die kwam echter tot de conclusie dat de klacht onvoldoende onderbouwt was door onderzoekcijfers. Volgens de organisatie Wakker Dier zijn verschillende rapporten die aantonen dat de boodschap van de advertentie wel zou kloppen. Van der Laan betreurt dit. Volgens de HBO student zijn dit vooral buitenlandse studies. In Nederland is de situatie anders. Volgens haar is de strijd te vergelijken met die van David tegen Goliath. Wakker Dier heeft hier full time mensen voor in dienst, daar kun je als eenling niet tegenop.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter