Meer keuze voor kopers op woningmarkt

De huizenprijzen dalen ligt en het woningaanbod groeit. Daardoor ontstaan meer kansen voor woningkopers in een markt waar de prijzen licht dalen. Dat blijkt uit cijfers van het NVW over het vierde kwartaal van 2022. Het woningaanbod stijgt omdat er niet alleen meer woningen te koop worden aangeboden, maar ook omdat er minder verkocht wordt en huizen langer te koop staan. Het woningaanbod in het vierde kwartaal eind vorig jaar (2022) is verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor (2021).

Bij NVM-makelaars staan op dit moment bijna 35.000 woningen te koop. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het vierde kwartaal van 2022 407.000 euro. Een lichte daling van 3,7% ten opzichte van het derde kwartaal 2022. Ondanks deze daling is 45% van alle verkochte woningen in het vierde kwartaal 2022 boven de vraagprijs verkocht.

“Het vierde kwartaal 2022 was vriendelijker voor de woningkoper. In het derde kwartaal 2022 zagen we voor het eerst een prijsdaling van kwartaal op kwartaal.

Lana Gerssen, makelaar en NVM-vakgroepvoorzitter Wonen

De extreem verhitte markt lijkt daarmee verleden tijd. Toch maakt de NVM zich zorgen voor de toekomst. Hoewel de prijzen van woningen licht dalen, stijgt aan de andere kant de hypotheekrente. De betaalbaarheid van woningen blijft daardoor onder druk staan. Ook de druk op de woningmarkt wordt steeds groter onder invloed van een groeiende bevolking.

Nieuwbouw wordt meer en meer een zorgenkind. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is 498.000 euro, ruim meer dan het gemiddelde van 407.000 euro voor een bestaande woning. Dat heeft impact op de verkoopcijfers. Ten opzichte van het vorige kwartaal is het aantal nieuwbouwtransacties 20% lager en vergeleken met een jaar geleden zelfs 46%. Dit vergroot de financiële druk op nieuwbouw. Deze neemt verder toe door sterk gestegen grond- en bouwkosten en de hypotheekrente.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter