Tentoonstelling over het hoofdkwartier van de prins

De jubileumtentoonstelling ‘Rond het hoofdkwartier van de prins’ is na het Evertshuis en de bibliotheek van Alphen aan den Rijn nu ook een half jaar te zien in het Wierickehuis in Nieuwerbrug. 


 Afgelopen jaar vierden we het 350 jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie. Tijdens het Rampjaar 1672 heeft dit bijzondere waterwerk het machtige Franse leger tegen gehouden. Dat jaar was de Kruidenburg bij Bodegraven het prinselijk hoofdkwartier van Willem III. Hier omheen lag een groot legerkamp, verdedigd door drie schansen bij Nieuwerbrug.


In de tentoonstelling ‘Rond het hoofdkwartier van de prins’ vertellen originele voorwerpen en gravures het verhaal van dit bijzondere hoofdkwartier. Zo werd hier met Engeland onderhandeld over vrede, kwam Michiel de Ruijter op bezoek en vonden aanslagplegers op Johan de Witt hier een veilig onderdak. Twee herdenkingsmunten vertellen dat hij hier is gevraagd om stadhouder te worden en vanuit hier heeft geprobeerd Woerden weer te bevrijden. Maar vele gravures laten ook zien hoe Franse troepen Zwammerdam en Bodegraven hebben verwoest, nadat ze over de bevroren waterlinie waren getrokken. De schedel van één van de slachtoffers is nu ook in het Wierickehuis te zien.
 

De tentoonstelling is tot de zomervakantie te zien in Nieuwerbrug. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.hoofdkwartier1672.nl.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter