Eerste Masterclass Groene Hart Jazz groot succes

De Bodegraafse Stichting Groene Hart Jazz heeft de Masterclass History of Jazz georganiseerd in het Groene HartHuys in Bodegraven. Dit historische pand, een oud kaaspakhuis, is een prachtige omgeving om zoiets dergelijks te organiseren. Qua sfeer van het pand maar ook door de warme betrokkenheid van de vrijwilligers van het Groene HartHuys. Zo’n 25 toehoorders waren aanwezig voor de masterclass die wordt gegeven door ‘de meesters’ Harry Kanters (piano) en Michael Varekamp (trompettist).

De beide muzikanten mogen worden gerekend tot de top van de Nederlandse Jazz muziek. Zij zijn nationaal maar ook internationaal bekend en hebben een drukke agenda. De recensies in zowel binnen- als buitenland zijn zeer lovend. Al in het voorjaar van 2022 zijn de afspraken tussen de beide muzikanten en de stichting Groene Hart Jazz tot stand gekomen. Januari 2023 was een geschikte maand in de drukke agenda’s van beide heren.

Tot afgelopen kerstmis vreesde de stichting dat er niet voldoende deelnemers zouden komen. Het bestuur van ‘Ons Fonds’ van de ondernemersvereniging Bodegraven-Reeuwijk bood de helpende hand. Hoe het ook zij, het aantal aanmelding is daarna gaan oplopen tot ruim 20 deelnemers, voldoende voor de stichting om kostendekkend te kunnen starten. Na de 1e avond meldden zich ook nog eens nieuwe mensen aan, aangespoord door verhalen van aanwezigen, die geweldig enthousiast naar huis zijn gegaan en de avond “top” noemden met de mededeling, wij kijken uit naar de volgenden avonden. Zo vertelden zij dit na afloop tijdens het drankje aan de bar. Hetzelfde verklaarden de ‘Masters’ ook

De masterclass wordt over 4 maandagavonden verdeeld. Afgelopen maandag – de 1e avond – hebben ‘de masters’ verteld over het ontstaan van de jazz muziek eind 19e eeuw begin 20e eeuw. Jazz verenigt elementen uit de Negro sprituals, de piano-ragtime, de marsmuziek van Sousa en de Afrikaanse en de Europese muziek. Zij vertelden er over, lieten oude filmpjes zien en speelden op hun fantastische wijze trompet en piano om de diversiteit te laten horen uit die tijd. Ontstaan van de blues en de ragtime in de periode tot ongeveer 1920, de periode dat Louis Armstrong van zich liet horen. Komende maandag gaan de ‘masters’ verder met ‘de class’ over de klassieke jazz met dus onder meer Louis Armstrong. Opmerkelijk is dat de vrouw van deze wereld beroemde muzikant de aansporing is geweest tot de jazz muziek en eigenlijk dus een vrouw de basis heeft gelegd voor de jazz. Enige bescheidenheid voor mannen is dus wel aan de orde als het om de jazz muziek gaat, volgens de masters.

Hoe dan ook, deze informele, gemoedelijke leerzame masterclass, die op deskundige wijze en met gevoel voor humor wordt gebracht, zorgt er voor dat de deelnemers honger hebben naar het vervolg.

Groene Hart Jazz geeft aan dat de mensen lang hebben gewacht om zich aan te melden en op de dag zelf nog eens blijkt, ondanks de vele publicaties, dat mensen de informatie hadden gemist. Groene Hart Jazz laat weten dat mensen die op de hoogte willen blijven van alle jazz activiteiten, zich via de website kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte wordt gehouden van wat er te doen is op jazz gebied in deze regio. www.groenehartjazz.nl of bestuur@groenehartjazz.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter