Yoga, je bent nooit te oud om er mee te beginnen

Yoga is een oude Indiase filosofie en praktijk die duizenden jaren geleden ontstond. Het woord “yoga” betekent letterlijk “verenigen” of “vererenen” en verwijst naar de vereniging van de geest, lichaam en ziel. Een bekende Yoga-uitspraak is “Yoga is the art of dying gracefully”. Dat klinkt een beetje raar, maar wil zoveel zeggen dat Yoga enorme gezondheidsvoordelen kan hebben voor alle leeftijden. Ook wanneer je niet meer zo piep bent is er wel een vorm van Yoga te vinden, waarmee je prima aan de slag kunt gaan om te werken aan je gezondheid. Het enige dat je nodig hebt is een matje.

De oorsprong van yoga kan worden teruggevoerd tot de oude Indiase filosofie, waarin het wordt beschouwd als een middel om de geest te bevrijden van angst, pijn en verdriet. De oudste teksten over yoga, de Upanishaden, dateren uit ongeveer 1500 v.C.

Er zijn veel verschillende vormen van yoga, maar de meest populaire zijn:

  • Hatha yoga: de meest gangbare vorm van yoga, gericht op het versterken en lenigen van het lichaam via houdingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama).
  • Ashtanga yoga: een dynamische vorm van yoga waarbij een serie van houdingen op een snelle en soepele manier worden uitgevoerd.
  • Bikram yoga: een vorm van yoga waarbij de lessen plaatsvinden in een kamer met een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius.
  • Vinyasa yoga: een vorm van yoga waarbij de houdingen soepel in elkaar overlopen en afgestemd zijn op de ademhaling.
  • Iyengar yoga: een precieze vorm van yoga waarbij houdingen worden aangepast aan de individuele behoefte van de student.
  • Aerial yoga: een leuke vorm van yoga en acrobatiek, oefeningen die je met behulp van doeken die aan het plafond hangen.

Yoga is bewezen gezond

Wereldwijd beoefenen miljoenen mensen yoga, yoga is immens populair en groeiend in westerse landen, vanuit gezondheidsredenen. Er zijn veel gezondheidsvoordelen van yoga bewezen door onderzoeken, waaronder vermindering van stress, vermindering van pijn, verbetering van de flexibiliteit en kracht, verbetering van de balans en coördinatie, verbetering van de ademhaling, en verbetering van de slaapkwaliteit.

De basis van yoga is dat het zich richt op het bereiken van een innerlijke stilte en het bereiken van een toestand van ontspanning en helderheid. Dit wordt bereikt door middel van een combinatie van fysieke oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie. De praktijk van yoga is gericht op het creëren van een harmonieus evenwicht tussen lichaam en geest, en het bereiken van een toestand van innerlijke vrede en welzijn.

Tegenwoordig beoefenen ook veel mensen Yoga als een manier om in fysiek conditie te blijven. Vooral voor ouderen zijn verschillende vormen van Yoga een prima manier om aan een gezond en sterk lichaam te werken. Niet alleen kunnen de oefeningen de botdichtheid verbeteren, wat helpt om osteoporose en andere aandoeningen van de botten te voorkomen. Ook verbeteren de spierversterkende oefeningen, die deel uitmaken van een Yogaroutine, de balans en coördinatie.

Lekker aan de slag

Veel beoefenaars beginnen de dag met Yoga, maar 2 tot 3 keer per week aan de slag op een yogamatje doet al wonderen. te doen, in combinatie met cardio-oefeningen voor een goede algehele gezondheid.

Op YouTube staan veel video’s met Yoga oefeningen, maar ben je op zoek naar een yogaschool of sportschool die yoga of een vorm hiervan aanbiedt, dan is het een goed idee om te kijken naar de verschillende vormen van yoga die worden aangeboden en te zoeken naar een docent die aansluit bij je persoonlijke wensen en behoeften.

Via google kun je zoeken naar verschillende Yogascholen in de buurt. Ook in Bodegraven-Reeuwijk

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter