Redders 5-jarig jongetje gehuldigd

Op woensdag 11 januari kreeg Ed Lugthart uit handen van locoburgemeester Daan de Haas  (Zuidplas) en burgemeester Pauline Bouvy-Koene een zilveren medaille, omdat hij op zondag 21 augustus 2022 een 5-jarig jongetje uit de Hollandse IJssel redde. Ook ontving hij een getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Schipper van de Veerdienst Moordrecht – Gouderak, Willem Bojawal, kreeg een oorkonde voor zijn rol in deze reddingsactie die het leven redde van de 5-jarig Amir uit Gouderak. De heer Volkert Teding van Berkhout, bestuurslid van Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, was ook aanwezig.

Spelend langs de waterkant

Lugthart, inwoner van Moordrecht, zag die zondag het jongetje spelen langs de waterkant, ter hoogte van de Dorpsstraat in Gouderak. Hij waarschuwde schipper Bojawal. Samen voeren ze met de pont onmiddellijk naar de overkant. Hier zagen ze nog net dat het jongetje onder water verdween. Lugthart bedacht zich geen seconde en dook het water in waarmee hij het leven van de kleine Amir redde.  

De 5-jarige Amir met beide redders Ed Lugthart en Willem Bojawal.

Heldendaad

Burgemeester Bouvy: “Een held is iemand die geconfronteerd met gevaar of een ramp moed toont. U toonde moed. Het is heel bijzonder wat u heeft gedaan. U handelde en bleef niet toekijken. Dat u wel handelde en ook nog eens heel snel, heeft het leven gered van Amir.

Onderscheiding

Door snel naar de overkant te varen heeft ook de schipper een belangrijke rol gespeeld. Dat is de reden waarom Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ons heeft gevraagd u beiden vandaag te onderscheiden”.  Locoburgemeester Daan de Haas: ‘Beide heren krijgen met deze onderscheiding een prachtige erkenning van hun heldendaad.”

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter