Klimaatpartij wil lint van energieopwekking realiseren in het Groene Hart

In een open brief aan de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk laat de Klimaatpartij weten grote plannen te hebben voor 2023. Zo wordt hardop de wens uitgesproken om in te zetten op een lint van energie-opwekking in het Groene Hart. Daarin moeten onder meer wanden van zonnepanelen langs snelwegen worden opgenomen naast windmolens. 11 Langs de N11 en 12 langs de A12. Volgens de Klimaatpartij staan alle energie-coöperaties in de regio open voor dit idee en worden in andere delen van het land soortelijke plannen inmiddels uitgewerkt.

Iedereen lid van de klimaatcoöperatie

Waarom energiecoöperaties het idee wel zien zitten blijkt uit het vervolg van de brief. Er valt namelijk veel geld mee te verdienen, maar is het voorstel van de Klimaatpartij “Zullen we dat dan ook in onze eigen portemonnee houden?” Door het oprichten van zogenaamde winst-coöperaties kunnen inwoners in de gemeente profiteren van de opbrengsten. Alle inwoners lid maken van die winstcoöperaties zou volgens de Klimaatpartij kunnen verlopen via een jaarlijkse vrijwillige bijdrage van €10,-. Die kan geïnd worden via belastingaanslag. “Heb je geen zin doe je niet mee”.

Volgens de partij zou het mooi zijn wanneer buurgemeenten ook mee doen. Met de opbrengsten kunnen mooie dingen worden gedaan voor de toekomst van het Groene Hart. Extra klimaatmaatregelen, het bestrijden van de energie-armoede of extra geld voor welzijn, sport en ouderenzorg.


MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter