Klimaatburgemeester laat boodschap achter in Brussel

Tijdens een privé bezoek aan het Europees Parlement in Brussel ‘trok’ de klimaatburgemeester van Bodegraven-Reeuwijk, Arthur van Dijk, toch even figuurlijk zijn ambtsketting aan om een boodschap achter te laten namens de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk.

Klimaatburgemeester

De functie van Klimaatburgemeester is een initiatief voortgekomen uit de landelijke Klimaatweek. Het ministerie voor Economische Zaken, Energie en Klimaat gaat jaarlijks op zoek naar inspirerende burgers die in een ambassadeursfunctie uit willen dragen dat we met elkaar op een duurzame manier moeten omgaan met het klimaat en samen moeten werken aan een duurzame toekomst. Het is geen officieel benoeming, maar een eretitel. Volgens de minister Rob Jetten is de klimaatburgemeester een belangrijke stap elkaar te inspireren dat we met elkaar de klimaatdoelen halen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Hoewel binnen een gemeente meerdere klimaatburgemeesters benoemd kunnen worden en de titel in principe alleen van kracht is tijdens de Klimaatweek, is het aan de klimaatburgemeesters hoe ze deze functie uitbreiden en vorm geven. In sommige gemeenten heeft de functie al een meer officiëler tintje gekregen en wordt er samengewerkt met klimaatburgemeesters als lokale ambassadeur van de klimaattransitie. In andere gemeenten wordt nog gekeken naar de mogelijkheden hiervoor.

Vorig jaar was voormalig wethouder Robèrt Smits, inmiddels ondernemer en adviseur op het gebied van energieprestaties, de eerste klimaatburgemeester in onze gemeente. Arthur van Dijk nam in het najaar het stokje van hem over en heeft zelfs een duurzame ambtsketting geleend van een kunstenaar.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter