De kerkklokken luiden in Bodegraven voor Actie Kerkbalans

Jorden van der Haas luidt op zondag 15 januari om 8:45 uur de klokken van de St. Willibrorduskerk in Bodegraven. Zo luidt hij letterlijk Actie Kerkbalans in, een actie om financiële bijdragen op te halen voor de kerk. Dankzij Actie Kerkbalans kan de geloofsgemeenschap St. Willibrordus bloeien en zijn maatschappelijke functie blijven vervullen.

Actie Kerkbalans

Kerkbalans is een landelijke campagne en initiatief van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Evangelische Broedergemeente en de Oud-Katholieke Kerk. Met meer dan 2.000 deelnemende kerken is het de grootste fondsenwervende actie in Nederland. Parochies krijgen geen subsidie en hebben daarom een financiële bijdrage van hun leden nodig om te bouwen aan hun gemeenschap. Zo blijven ze van waarde voor hun parochianen en de samenleving. De actieperiode loopt van 14 tot en met 28 januari 2023.

Waarde van de kerk

Door de klokken te luiden, vraagt Jorden aandacht voor het belang van de kerk. Want de kerk is voor ontelbaar veel gelovigen van grote betekenis! De parochianen van de St. Willibrorduskerk omschrijven de waarde van de kerk als volgt: ‘In de kerk mag ik zijn wie ik ben’, ‘ik kom er tot rust in de hectiek van alledag’ en ‘ik kan er praten over wat me bezighoudt en mijn zorgen uiten’.

Ook de maatschappelijke functie van de kerk is waardevol. Met verschillende activiteiten maakt de kerk zich sterk voor mensen in de samenleving die een helpende hand of gebed nodig hebben. Jorden: “Ik luid de klok voor Kerkbalans omdat de St. Willibrorduskerk zich inzet voor mensen die het minder hebben. Parochianen zamelen bijvoorbeeld kleding en voedsel in. In deze tijd kunnen we daarmee vanuit ons geloof het verschil maken voor een ander. Als kerk je samenleving dienen, dat vind ik heel waardevol.’’

De rode loper uitgerold

Niet alleen wordt de actie op zondag 15 januari ingeluid, ook ligt dan de rode loper uit. Daarmee heet de Willibrordusgemeenschap de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de Actie Kerkbalans speciaal welkom. De vrijwilligers die dit jaar meehelpen, krijgen op die dag aan het einde van de viering de nodige informatie en materialen uitgereikt voor de actie. Ook ontvangen zij de zegen over hun inzet.

Vandaag voor de kerk van morgen

Slogan van de Actie Kerkbalans is ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen.’ De kerk wil ook voor de generaties die komen van betekenis zijn. Wanneer kerkleden vandaag geven, kan de kerk morgen en in de verdere toekomst blijven doen waar ze al eeuwenlang voor staat: vieren van het geloof en omzien naar elkaar.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter