Tentoonstelling bijzonder drukwerk in de Chocoladefabriek

Op Koppermaandag 9 januari 2023 start de tentoonstelling Mooi Marginaal bij de Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek. In deze bijzondere presentatie worden 48 geselecteerde Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven getoond. Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare drukwerk door hun eigenzinnigheid. De oplages zijn meestal bescheiden en de productie ervan is vaak intensief door het vele handwerk dat eraan te pas komt. 

Mooi Marginaal is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster. Deze stichting bekroonde de mooiste margedrukwerken van 2020 en 2021. Van de bijna 150 inzendingen werden 48 uitgaven door een jury bekroond. Opvallend is de diversiteit van de druktechnieken, zoals boekdruk, offset, stencil, stempel en print. Zo toont het geheel een breed overzicht van bijzondere druksels die van de persen van de marge-drukkers rollen. De mooiste uitgaven gaan nu op reis door het land.


 

Bekroonde uitgave van Drukkerswerkplaats Gouda

In 2020/21 verscheen bij Sub Signo Leonis een bijzondere dichtbundel van Hedwig Selles met de titel In het krijt bij de Aarde. De jury: ‘er zijn hier zeer fraaie keuzes gemaakt om inhoud en vorm tot evenwichtig geheel samen te voegen‘.

Martin Majoor, letterontwerper verzorgt de opening

We zijn vereerd dat Martin Majoor de opening doet. Hij is boektypograaf en letterontwerper van beroemde lettertypen als Scala (een van de eerste digitale tekstletters), Telefont, Nexus en Questa (onder andere als houten boekdrukletter). In 2021 bracht hij de Comma Base uit via zijn eigen letteruitgeverij.


De officiële opening vindt plaats op maandag 9 januari 2023 (Koppermaandag) om 20 uur bij de Drukkerswerkplaats in de Chocoladefabriek. Inloop vanaf 19.30 uur.


De tentoonstelling is vrij toegankelijk en is te zien tot en met 26 maart 2023. Er is een catalogus verschenen, waarin alle geselecteerde afbeeldingen inclusief beschrijvingen zijn opgenomen. Deze is bij de Drukkerswerkplaats en KRUIM te koop voor € 15,–.

Kijk voor meer informatie of activiteiten op  www.drukkerswerkplaats.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter