Zin in een bikkeltocht op de Nieuwkoopse Plassen

Misschien is het wel een van de mooiste natuurgebieden midden in het Groene Hart: De Nieuwkoopse Plassen. De oorsprong gaat, net als de Reeuwijkse Plassen, terug tot de 16e eeuw toen in ons land het winnen van veen als brandstof steeds populairder werd. Maar liefst 1.400 ha groot, waarvan ruim 1.000 ha eigendom is van Vereniging Natuurmomenten. Wil jij eens ontdekken hoe mooi deze plassen midden in de winter zijn? Ga dan mee het ijskoude water op in een fluisterboot tijdens de Bikkeltocht.

Winterse sferen

Het unieke plassengebied maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen & De Haeck en de kenmerkende rietlanden zijn in het voorjaar een belangrijke broedplaats voor grote en kleine karekiet, de snor, maar ook de steeds zeldzaam wordende zwarte stern. Sommige vogelsoorten vertrekken in de winter naar warmere oorden, maar in het gebied overwinteren talloze eenden- en vogelsoorten die als wintergast overkomen uit het hoge Noorden. Zoals de Smient. En wie geluk heeft komt zelfs de prachtige felgekleurde IJsvogel tegen.

Natuurmonumenten

De bikkeltochten worden georganiseerd door de Vereniging Natuurmonumenten in de maanden januari, februari en maart. Het vertrekpunt is restaurant Tijsterman in Nieuwkoop. Inschrijven kun je doen via de site van Natuurmonumenten

Foto: Natuurmonumenten Nederland

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter