Per 1 januari digitale biedlogboek bij verkoop huizen verplicht

Per 1 januari 2023 is het gebruik van het digitale biedlogboek bij verkoop van woningen verplicht voor makelaars die in Nederland zijn aangesloten bij brancheverenigingen NVM, Vastgoedpro en VBO. Het ministerie van BZK werkt op dit moment aan de wet ‘Eerlijk Koopproces‘. Deze wet moet in de toekomst gaan regelen dat voor alle partijen die betrokken zijn in het koopproces gelijke spelregels gaan gelden, waardoor het koopproces transparanter wordt. Zo moet er uiteindelijk een standaardprocedure komen voor het gebruik van het biedlogboek en een onafhankelijk loket voor kopers en verkopers waar alle klachten behandeld worden. Dit sluit aan bij de stappen die partijen in de koopsector al zetten om het koopproces transparanter te maken.

Vooralsnog is het biedlogboek alleen nog in te zien voor alle kandidaten die daadwerkelijk hebben geboden op een woning, Overigens worden ten behoeve van privacy alle persoonsgegevens en herleidbare details geanonimiseerd. Het logboek wordt pas achteraf gedeeld wanneer de koop finaal is. De verkopende makelaar is verantwoordelijk voor het op de juiste manier gebruiken van het biedlogboek en het bijhouden van de biedingen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter