Vanaf vandaag werken boa’s in Gouda ook in burger

Vanaf woensdag 28 december werkt een deel van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Gouda soms niet in uniform, maar in hun eigen kleding. Met deze proef, die een half jaar zal duren, verwacht de gemeente dat de boa’s in sommige gevallen effectiever kunnen werken dan nu het geval is.

Niet undercover

“De boa in burger is nadrukkelijk niet undercover”, zegt burgemeester Verhoeve. “Dat zou in een stad als Gouda ook niet kunnen, omdat de meeste boa’s bekende gezichten zijn voor inwoners. Gelukkig is dat ook niet het doel. Het is een proef om te kijken of werken ‘in burger’ in sommige situaties het contact makkelijker maakt. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aanspreken van jeugd of ouders of een controle doen in een winkel of horeca waarbij ook klanten aanwezig zijn.”

Vuurwerkoverlast

Vooralsnog houden de boa’s in burger zich alleen bezig met vuurwerkoverlast. Deze week zijn zij, in hun eigen kleding, aanwezig in de vuurwerkvrije zones in de stad. Daar spreken ze mensen aan die toch vuurwerk afsteken. In de rest van de stad zijn de boa’s als vanouds herkenbaar aan hun uniform. In het nieuwe jaar zullen boa’s in burger zich onder andere bezig houden met controle op opruimen van hondenpoep en illegaal dumpen van afval. Na een half jaar volgt een evaluatie. Is de proef geslaagd? Dan is de boa in burger, naast de boa’s in uniform, voor Gouda een blijvertje.

Foto: Astrid den Haan

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter