Kerst en het klimaat

Een witte Kerst. Wie wil het nu niet? En schaatsen in de winter. Dat zou leuk zijn! Nu zwemt deze klimaatburgemeester graag in ijskoud water en ook om die reden zou het fijn zijn als winters koud zijn. Laatst konden we weer eens een keer schaatsen. Maar vergeleken met vroeger stelt het niets meer voor. Dik veertig jaar geleden woonde ik in Friesland tussen de boerderijen. Wat konden we vaak schaatsen toen. Die tijd is voorbij en nee, dat komt helaas ook niet meer terug. Zelfs al halen we die anderhalve graad, dan nog is dat voor onze winters te warm.

Even terug naar de Kerst. Wat vieren we dan eigenlijk? Er zijn in ieder geval drie dingen die gevierd worden. Uiteraard de geboorte van Jezus. Maar ook de terugkeer van het licht en net iets minder bekend is de verering van Saturnus, de god van de landbouw. In alle drie die dingen zit hoop en verandering. Jezus kwam om de mensen te redden van hun zonden. Het licht komt terug tijdens het zonnefeest. Er zijn allerlei betekenissen aan gekoppeld. Maar voor Saturnus is het licht ook belangrijk. Een nieuwe start van de seizoenen en de hoop op veel graan. Stel je eens voor dat het licht niet terug zou komen? Inderdaad, dan wordt de aarde weer woest en ledig, zoals de Bijbel beschreef dat het ooit was voordat God het licht schiep.

Nu weer even terug naar het klimaat. Daar gaat het niet goed mee. 90% minder vlinders in de afgelopen 30 jaar. Nauwelijks muggen tegen je voorruit als je door de polder rijdt met je auto. Heel weinig bijen om de gewassen te bestuiven. Veel minder vogels. En waar zijn alle egels gebleven? Het klimaat kan ook wel wat hoop gebruiken. En daarom wens ik naast iedereen, ook het klimaat een hele fijne Kerst en een heel mooi 2023. Dat de temperatuur iets daalt in plaats van iets stijgt. Dat er minder stikstof wordt uitgestoten en de biodiversiteit toeneemt. Dat we minder gaan autorijden en minder gaan consumeren. Dat we eerlijke prijzen betalen aan boeren, zodat het allemaal iets minder intensief kan. Stel je eens voor dat dat uitkomt? Dan hebben wij ook allemaal een fantastisch jaar. En als het een paar jaar aanhoudt, kunnen we misschien ooit weer gewoon schaatsen tijdens een witte Kerst.

Arthur van Dijk, Klimaatburgemeester Bodegraven-Reeuwijk

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter