Stille tocht in Zwammerdam vormt afronding rampjaar

Parallel met Oekraïne is helaas te groot

Het keerpunt in de oorlog met de fransen in ‘het rampjaar 1672’ bevond zich letterlijk en figuurlijk in Zwammerdam. Nadat de helft van de Franse troepenmacht van 8.000 man door het ijs van de Oude Hollandse Waterlinie was gezakt trok de andere helft richting Zwammerdam om bij Gouwsluis opnieuw vast te lopen.

Tijdens de overhaaste terugtocht richting Fort Wierickerschans in Nieuwerbrug werden Zwammerdam en Bodegraven verwoest. De dorpen werden volledig platgebrand en mensen op lugubere wijze om het leven gebracht.

Het afgelopen jaar is dit rampjaar op diverse manieren in het land herdacht. Het platform Rampjaar herdenking noemt de Stille tocht op woensdag 28 december een ‘waardige afsluiting van dit enerverende jubileumjaar!’

De organisatie is in handen van de Protestantse Gemeente Zwammerdam en de Belangenvereniging Zwammerdam en beloofd indrukwekkend te worden. De stille tocht start voor genodigden bij de resten van de kleine schans met de weemoedige naam Altelaat. Vanaf ongeveer 19:30 is het voor bewoners en belangstellenden mogelijk in te stappen in de tocht vanaf het Ziendepark of verderop in de route door het authentieke dorp.

De afsluiting vindt plaats bij en in de Dorpskerk waaraan bij daglicht ook te zien is hoe groot de verwoesting was: de nieuwbouw heeft een andere kleur. Initiatiefnemer ds. Anne Post kijkt met gemengde gevoelens uit naar de stille tocht. “We zijn dankbaar dat we in verbinding met het dorp dit mogen organiseren maar staan ook stil bij de keerzijde van de geschiedenis. Juist de verschrikkingen in de Oekraïne maken ons duidelijk dat dit niet zomaar een verhaal uit het verleden, maar nog steeds actueel is.” 

Om de herinnering levend te houden zal in de kerk een officiële onthulling plaatsvinden van de verloren gewaande tekst op een gedenkbord in de kerk. Dat bord zal daar weer een vaste plek krijgen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter